MENIU

Țara vecină cu România care rămâne fără oameni. Peste 200 de așezări sunt complet nelocuite!

Depopularea satelor, tendință acută în Europa. Foto/Profimedia

Deși sună tentant să fii singur în satul tău, mai ales pentru cei care locuiesc în marile metropole, nu este chiar la îndemâna oricui să-și ducă viața ca un pustnic.

Peste 200 de sate din Bulgaria sunt complet nelocuite, majoritatea fiind concentrate în regiunile Veliko Târnovo și Gabrovo, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică de la Sofia. În total, Bulgaria are acum puțin peste 5.250 de așezări, dintre care 257 sunt orașe și aproape 5.000 sunt sate. Aproximativ o treime dintre aceste sate au o populație mai mică de 50 de persoane, iar 201 așezări sunt complet nelocuite

Depopularea a condus la dispariția a 121 de primării, definite ca așezări cu peste 100 de locuitori cu adresă permanentă. De asemenea, mai mult de jumătate din municipalitățile Bulgariei au acum o populație sub 10.000 de locuitori, reflectând tendințele mai ample de depopulare rurală.

Municipalitatea Treklyano din Kyustendil este cea mai puțin populată, având doar 552 de locuitori. În plus, nouă municipalități din Bulgaria au doar o singură localitate locuită în interiorul granițelor lor, centrată în jurul sediului municipal.