MENIU

Țara UE și NATO ai cărei cetățeni vor să iasă din cele două organizații

Țara NATO ai cărei cetețeni s-au săturat de Alianță. Foto/Profimedia

Deși state precum Ucraina, Georgia sau Moldova tânjesc după calitatea de membru al NATO și UE, există unii cetățeni care s-au cam săturat de cele două grupuri militare și politice.

Conform rezultatelor unui sondaj publicate de Divizia de Diplomație Publică a NATO pe 5 iulie, aproximativ 30% dintre bulgarii care au participat la cercetare ar vota împotriva apartenenței țării lor la NATO, reprezentând cea mai mare proporție de populație dintre toate cele 32 de țări membre.

Dacă se ține cont și de răspunsul „nu știu” ales de 11% dintre cei intervievați, procentul celor care ar fi de acord cu ieșirea din Tratatul Nord-Atlantic ar ajunge la 34%, transmite agenția Novinite.

Chiar dacă 59% dintre bulgari ar vota că țară lor să rămână în Alianța, acest procent ar fi din nou cel mai mic dintre toate țările NATO.

Sondajul s-a desfășurat între 1 aprilie și 6 mai 2024, înainte de Summitul din Washington al blocului, programat pentru 9 – 11 iulie.

Cei 56% dintre respondenți care consideră că este mai sigur pentru Bulgaria în cadrul NATO i-au întrecut pe belgieni, francezi, italieni, sloveni și chiar și pe americani. Până la 29% dintre bulgari se tem că țară lor este mai puțin sigură în cadrul Alianței, doar italienii fiind mai îngrijorați.

 

Un procent substanțial de 69% dintre bulgari consideră că NATO este importantă pentru securitatea viitoare a țării – la fel de mulți că italienii și mai mulți decât francezii, grecii, nord-macedonenii, muntenegrenii, slovacii, slovenii și americanii. Cei 13% care nu sunt de acord cu acest lucru sunt întrecuți numeric în Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia și Slovenia.

Mai puțin de jumătate dintre bulgari (42%) sunt de acord că Bulgaria ar trebui să apere o altă țară NATO dacă ar fi atacată. Doar islandezii și nord-macedonenii sunt mai reticenți în această privință. Cei 22% care nu sunt de acord îi depășesc pe respondenții din Grecia, Muntenegru și Slovenia.

Cei care sunt de acord cu afirmația că statutul de membru al NATO face mai puțin probabil un atac al unei alte țări asupra Bulgariei reprezintă 55%, iar islandezii, muntenegrenii și slovenii sunt mai pesimiști în această privință. Cei 22% care nu sunt de acord cu această afirmație sunt mai numeroși decât respondenții din Grecia, Muntenegru și Slovenia.

Cei 61% care consideră că Bulgaria ar trebui să cheltuiască mai mult pe apărare plasează țară pe locul 2 în Alianța, după Albania cu 81%. Doar 27% dintre bulgari susțin că țară lor ar trebui să mențină nivelul din prezent al cheltuielilor pe apărare, iar 6% sunt de părere că țară ar trebui să cheltuiască mai puțin pe apărare.

În Bulgaria, procentul celor îngrijorați cu privire la posibilitatea unui război în țările NATO este de 72%, iar cei care nu sunt îngrijorați de această perspectivă reprezintă 17%.

Ucraina

Aproape două treimi dintre cei intervievați în Bulgaria (66%) sunt de părere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat siguranță și securitatea țării, în timp ce 29% nu consideră acest lucru.

Aproximativ 55% dintre bulgari sunt de acord că țară lor să continue să acorde sprijin Ucrainei, la fel de mulți că ungarii și macedonenii și mai mulți decât grecii (40%)

Întrebați dacă au încredere în presă din Bulgaria că spune adevărul despre războiul împotriva Ucrainei, doar 28% au răspuns afirmativ (doar Grecia cu 24% și Ungaria cu 27% au înregistrat niveluri mai mici) iar 66% au răspuns negativ (din nou, grecii sunt cei mai mari sceptici cu 70%).

Mai multe articole despre:
bulgaria ue bulgaria nato referendum