MENIU

Țara din nordul Europei unde poți să cumperi teren de casă cu doar 8 eurocenți pe metru pătrat. Autoritățile sunt disperate să atragă noi locuitori

Țara din nordul Europei unde poți să cumperi teren de casă cu doar 8 eurocenți pe metru pătrat. Foto: Municipalitatea Goten

Un oraș din Suedia încearcă să atragă mai mulți locuitori prin oferirea de parcele de teren la prețuri reduse. Göten are o populație în vârstă și o rată scăzută a natalității, dar este foarte căutat de către turiști.

Un orășel din Suedia încearcă să-și mărească numărul de locuitori prin vânzarea de terenuri la prețul simbolic de 1 coroană (0,08 EUR) pe metru pătrat. Această inițiativă face parte dintr-un proiect menit să sprijine Göten, un oraș cu aproximativ 5 000 de locuitori, în eforturile sale de a atrage noi rezidenți și de a contracara scăderea populației și a ratei natalității.

"Absolut oricine este binevenit să cumpere unul dintre terenuri", a declarat primarul Johan Mansson, potrivit publicației The Local.

"Nu există reguli sau cerințe cu privire la cine are voie să cumpere unul. Ar fi absolut fantastic dacă și persoane din străinătate ar fi interesate să cumpere terenuri aici", mai spune edilul.

Evaluare Națională 2024. Elevii s-au întrecut în „perle”: „Striga cât îl ținea putorile”, „O figură de stil este fâlfâitul”

Oficialul nu a menționat dacă este necesară rezidența sau cetățenia suedeză, însă este probabil ca doar persoanele care locuiesc legal în Suedia să fie eligibile.

Pentru a putea folosi terenul, cumpărătorii sunt obligați să înceapă construcția în termen de doi ani. Dacă nu respectă această condiție, terenul va reveni în proprietatea municipalității locale.

"Construirea unei case costă mulți bani, iar prețul terenului nu reprezintă totul, dar este o parte importantă a acestui lucru", a declarat primarul Johan Månsson pentru The Local.
Ratele dobânzilor sunt în scădere în Suedia, dar familiile sunt încă prudente în ceea ce privește piața imobiliară.
"Dacă această campanie înseamnă că o familie, de exemplu, are curajul să construiască o casă aici, în ciuda situației economice actuale, ar fi fantastic. Unele dintre aceste parcele au fost scoase la vânzare de mulți ani, adesea de multe decenii, deoarece au fost mai mult sau mai puțin uitate", a mai spus Mansson. 
 
România va întâlni Olanda în optimile EURO 2024. Ce scrie presa olandeză despre echipa noastră națională
 
Destinația populară pentru turiștii din Suedia și din alte părți, Göten este un oraș cunoscut pentru atracțiile sale variate. Biserica romanică Husaby Kyrka,  reperul istoric Martorpsfallet, cu cascada sa, și zona sălbatică Österplana Hed och Vall, l sunt doar câteva dintre punctele de reper ale orașului. Aceste situri oferă o combinație unică de experiențe istorice, naturale și culturale, care îi încântă pe vizitatori și îi invită să descopere bogăția patrimoniului și frumusețea peisajelor din oraș.
 
Parcelele vândute sunt împrăștiate în întreaga municipalitate, în principal în zone dezvoltate. Campania a demarat luna trecută, iar trei parcele au fost deja vândute, mai multe persoane manifestându-și interesul.
 
Nu doar Göten oferă parcele de teren la preț redus. La sud, municipalitatea Hylte a demarat o campanie similară la începutul acestui an, punând în vânzare 54 de terenuri la același preț.
 
Campania din Göten se va derula pe parcursul anilor 2024 și 2025.
 
"După aceea, probabil că nu va mai fi continuată, deoarece economia va reveni cel mai probabil la normal. Dar, desigur, vom discuta despre asta în viitor", conchide edilul.
 
O turistă a fost ucisă de vaci în Alpii austrieci. Cum a fost posibil un astfel de incident