MENIU

Țânțari cu virus UCIGAȘ în România - Alertă în Capitală. În ce zone au fost depistați

Alertă West Nile

Este alertă maximă în România, după depistarea țânțarilor purtători ai virusului West Nile în Bucuresti. Potrivit specialiștilor, virusul poate fi mortal, informează Realitatea Plus. 

Țânțarii au fost depistați în centrul Capitalei.

Două mari parcuri, respectiv Cișmigiu și Izvor, sunt vizate de măsuri speciale.

Specialiștii atrag atenția că infecția este destul de greu de depistat pentru că, în 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome. Printre acestea se numără febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate.

În cazurile severe, care afectează în special persoanele de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Primăria Capitalei a transmis că, până la această dată, nu au fost confirmate cazuri de transmitere a virusului la populație.

”Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași.

PMB ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație. Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) și acționează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Național, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc. Campania se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București. De asemenea, în zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica”, se arată în comunicatul Primăriei. 

Ultimele statistici legate de infectările cu West Nile din țara noastră sunt din 2019, când au fost raportate 66 de cazuri și 8 decese. Atunci, în București s-au înregistrat 18 cazuri.