MENIU

Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: "Ar putea pune marfa pe raft la un magazin"

Un tânăr cu probleme locomotorii grave a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări pentru emiterea unui nou certificat care să îi permită să aibă și însoțitor permanent.

Tânărul suferă de o boală neurologică gravă care i-a afectat partea dreaptă a corpului, neputându-şi folosi mâna dreaptă şi nu se poate deplasa singur. Din acest motiv nu poate merge nici măcar la baie, mama sa sau un alt membru al familiei fiind nevoiţi să-l ajute.

Membrii comisiei nu au acceptat să aibă însoțitor, pe motiv că ar putea să muncească. Prin urmare, tânărul a trebuit să dea în judecată comisia pentru a arăta că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent. Mai mult de atât a avut nevoie și de o expertiză medico-legală, care să ateste ceea ce se putea vedea cu ochiul liber: că nu poate face acțiuni de unul singur.

Tânărul s-a prezentat în fața comisiei în 25 ianuarie 2023. Membrii acestei structuri l-au examinat (i s-a cerut doar să se ridice în picioare, fără să se deplaseze), iar unul dintre aceștia i-a spus mamei sale că ar putea totuşi să muncească la un magazin să pună marfa pe raft, scrie adevarul.ro. Tânărul a apreciat că această concluzie este „de un cinism greu de descris” în condiţiile în care nu se poate deplasa nici măcar un metru singur și nu are cum să fie în stare să ridice vreun obiect.

Denis B. a contestat decizia comisiei în instanța de judecată. Acțiunea a fost înregistată în luna februarie a anului în curs și după trei ședințe de judecată și un raport de expertiză medico legală, judecătorii s-au pronunțat în favoarea acestuia. În timp boala de care suferă acesta s-a agravat. Chiar și unitatea școlară la care învață în clasa a XI-a a făcut eforturi pentru a-l ajuta. Clasa acestuia a fost mutată de la etajul I, la parter pentru ca mama tânărului să îl poată duce la ore. Mama sa a renunțat la locul de muncă și se ocupă în totalitate de el.

„Până la şcoală, atunci când e foarte frig sau este polei, sunt adus cu maşina de tatăl sau fratele meu, iar în timpul orelor, mama mea stă pe hol pentru a mă ajuta în pauze să mă deplasez sau să merg la baie. Întrucât nu pot scrie (nu îmi pot folosi deloc mâna dreaptă), o altă persoană desemnată de conducerea şcolii mă ajută la teste sau lucrări prin redactare pe baza celor spuse verbal. Au fost situaţii în care am fost nevoit să lipsesc de la şcoală câteva zile atunci când liftul de la bloc nu a funcționat, familia locuind la etajul IV, întrucât membri familiei nu m-au putut duce pe scări”, a mai susținut tânărul din Alba Iulia.

Acesta a fost încadrat la handicap grav cu însoțitor, dar când a împlinit 18 ani, hotărârea prin care era încadrat și-a încetat efectele, iar tânărul a fost nevoit să se prezinte în fața comisiei de evaluare. Cu toate că au văzut starea în care se află, membri comisiei au decis că se poate descurca singur, stabilind un handicap grav, fără însoţitor.

În instanță, reprezentanții Comisia de Evaluare au cerut respingerea plângerii motivând că atât timp cât tânărul nu folosește dispozitiv de ajutor pentru deplasare, nu are dreptul la însoțitor permanent.

Completul de judecată a solicitat realizarea unei expertize medico-legale, care a scos în evidență, foarte clar, că „autonomia personală şi socială este semnificativ afectată” și că ”în combinaţie cu problemele medicale conexe existente, necesită supraveghere şi îngrijire permanentă în toate activităţile ce presupun capacitate de autoîngrijire şi/sau autogospodărire”. Astfel, după opt luni de la emiterea certificatului, tânărul a obținut, în 22 septembrie 2023, anularea documentului și dreptul de a avea însoțitor permanent.