MENIU

Şuteu despre taxa pentru cinematografie: "Se va ajunge la o concluzie până la sfârşitul anului"

Ministrului Culturii Corina Şuteu a vorbit despre controversata taxă pentru cinematografie, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareş Bogdan.

Corina Şuteu spune că această taxă este menită să susţină financiar cinematografia din România, prin taxarea contentului video. 

"Taxa care a fost propusă este o taxă pentru internet, mai precis pentru conţinut de internet, iar aici mai degrabă am ţinut cont şi de observaţia din comisia de cultură şi aici ne referim la cinematografie pentru că trebuie să înţelegem că există la ora asta, există un fel de contrabalansare, în ceea ce priveşte pirateria care se produce în acest domeniu. Concret, din cauza acesteia, celor care produc operele cinematografice nu le revin în final nici un ban pentru că nu există nici un fel de taxă.

Această taxă este o opţiune pe care o facem care are criticile ei şi repet, încercăm să găsim o soluţie la această problemă. Alte state europene nu au această taxă pe conţinut video suplimentară, dar dau subvenţie către cinematrografie, iar aceasta lipseşte cu desăvârşire, banii venind din surse private.

Ministrul culturii este de părere că platformele online trebuie taxate la fel ca sălile de cinema.  "Noi trebuie să ne legăm la nivel global de fenomen pentru că informaţia pe canalele video va circula din ce în ce mai mult. Vorbim aici şi de conţinutul video făcut de companiile străine circulă în România fără să fie taxat. La această chestiune se lucrează la nivel european. Directiva se va discuta până la sfârşitul anului şi probabil se va ajunge la o concluzie. De fapt lucrurile sunt foarte simple, de ce să taxezi la intrarea în sala de cinema pentru un film şi să nu taxeze platformele pe care le distribuie în acest moment gratuit. Este o măsură de protecţie şi de încurajare a filmului şi de reîntoarcerea a acestor venituri către producţia de film românesc", a spus Corina Şuteu la Realitatea TV.