Sute de membri Hezbollah au fost răniți după ce le-au explodat pagerele. Autoritățile iau în considerare un act de "piraterie israeliană"
Peste 1000 de libanezi, inclusiv combatanți Hezbollah și membri ai personalului medical, în urma unor explozii simultane ale pagerelor în diverse zone din Liban.
Detonarea pagerelor a fost "cea mai mare breşă în securitate" din ultimul an, a declarat aceleiaşi agenţii un oficial din Hezbollah, sub rezerva anonimatului.
O sursă a AFP, citată de Agerpres, a afirmat că exploziile au fost provocate de un act de "piraterie israeliană".
Armata israeliană nu a comentat deocamdată. Gruparea Hezbollah, apropiată de Iran, susţine mişcarea islamistă palestiniană Hamas în războiul împotriva Israelului. De la începutul conflictului din Gaza, din Liban au fost lansate numeroase atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian.
Incidentele au fost raportate iniţial în suburbiile din sudul Beirutului şi în sudul Libanului. Locuitori din capitală au afirmat că la 30 de minute după primele deflagraţii, continuau să se audă detonaţii. Potrivit Reuters, valul de deflagraţii a durat mai mult de o oră.
Agenţia iraniană de presă Mehr, preluată de Reuters, a informat că ambasadorul Iranului în Libam, Mojtaba Amani, a fost rănit de una din explozii. Reuters nu a reuşit să confirme imediat informaţia din surse independente.
Televiziuni locale au preluat înregistrări ale unei camere video cu circuit închis care arată un dispozitiv electronic mic aşezat lângă casa de marcat a unui magazin alimentar; în timp ce un client încerca să plătească, dispozitivul a explodat spontan. Alte imagini arată o victimă doborâtă de o explozie lângă o tarabă cu fructe dintr-o piaţă.
Un jurnalist al agenţiei Reuters a văzut ambulanţe care se deplasau rapid în sudul capitalei, unde se manifesta panică. Grupuri de oameni se adunau la intrările clădirilor unde ştiau că ar putea exista răniţi.
Un alt reporter a relatat că la camera de gardă a spitalului Mount Lebanon din Beirut soseau motociclete, iar victime cu mâinile rănite strigau de durere.
Şeful spitalului public Nabatieh din sudul ţării, Hassan Wazni, a declarat că în unitatea pe care o conduce erau trataţi circa 40 de răniţi, care suferiseră leziuni la faţă, ochi sau membre.
Crucea Roşie libaneză a comunicat că au fost trimise pe teren peste 50 de ambulanţe şi 300 de membri ai echipajelor medicale, pentru a evacua victimele.
Centrul libanez de criză coordonat de ministerul sănătăţii de la Beirut a cerut întregului personal medical să se prezinte la unităţile de care aparţine pentru a face faţă numărului mare de urgenţe. Angajaţilor li s-a recomandat să nu utilizeze pagerele.