MENIU

Sute de vagoane vechi de la CFR blochează activitatea Portului Constanța

Sute de vagoane vechi blochează Portul Constanța

Activitatea Portului Constanța este pusă în pericol de 700 de vagoane vechi de la CFR. Vapoarele stau la rând să descarce, iar mărfurile pleacă greu cu TIR-urile pe șosele. În tot acest timp, căile ferate sunt sufocate de rable ruginite de decenii printre care au crescut și copacii. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut CFR să se rezolve cât mai repede problema. 

De când a izbucnit războiul din Ucraina, Portul Constanța preia 50 de nave zilnic, față de 33 cât avea anul trecut. La 1 martie, statistica arăta sunt procesate suplimentar 7000 de containere/zi. Însă muncitorii de acolo nu mai au cum să preia volumul uriaș de mărfuri pentru că n-au cum să le transporte. De zeci de ani, calea ferată este blocată de rugină și vegetație.

„Poți să aduci milioane de tone dacă le scoți foarte greu din port. La un moment dat ajungi la un blocaj”, a precizat Florin Goidea, director general al Administrației Portului Constanța.

Doar TIR-urile nu fac față să ia containerele de pe cheu. Este nevoie de garnituri feroviare și locomotive care să asigure transportul intermediar.

„Să degajăm mare parte din liniile care au rămas și sunt blocate în acest moment cu un număr în jurul a 700 de vagoane, unele dintre ele care stau de zeci de ani, au crescut pomii prin ele și vegetația”, a explicat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

„Lucrurile trebuie grăbite din acest moment ca să nu pierdem oportunitatea oferită în urma conflictului din Ucraina", a afirmat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Din 700 de vagoane, doar jumătate pot să meargă trase de locomotive, restul sunt foarte vechi și ruginite.

CFR Marfa deţine peste 900 de locomotive şi aproximativ 27.000 vagoane, însă în circulaţie sunt numai jumatate dintre ele. Zece mii de vagoane sunt sub sechestrul Fiscului pe care l-a pus CFR Infrastructură, pentru neplata multor taxe la bugetul statului. 

Mai multe articole despre:
vagoane vechi cfr portul constanta