Sute de jurnaliști au fost arestați anul acesta, unii din cauza relatărilor despre pandemie. Ce țară îngrădește cel mai mult libertatea presei
387 de jurnaliști au fost închiși anul acesta pentru că și-au exercitat meseria. Potrivit raportului organizației Reporteri Fără Fontiere (RSF), cinci ţări concentrează mai mult de jumătate dintre ei, respectiv 61%. ONG-ul atrage atenția că este ”un număr istoric”.
China este țara cu cei mai mulți jurnaliști deținuți, profesioniști sau nu, respectiv 117. Urmează Egiptul (30), Arabia Saudită (34), Vietnam (28) şi Siria (27).
Secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a subliniat că femeile, ”din ce în ce mai numeroase în profesie, nu sunt cruţate”. În prezent, 42 de jurnaliste sunt private de libertate, în creștere față de anul trecut, când s-au înregistrat 31 de astfel de cazuri.
Patru jurnaliste ”au fost aruncate după gratii” în Belarus, reclamă reprezentantul ONG-ului, care a denunțat ”o represiune fără precedent” de la realegerea considerată frauduloasă a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat deja la al șaselea mandat de președinte.
Reporteri Fără Frontiere menționează în raportul său și arestările legate de criza sanitară. În această situație se află 14 jurnaliști care au relatat despre pandemia de coronavirus, dintre care șapte în China.
ONG-ul, care a lansat în martie un ”Observator 19” al libertăţii presei în timpul pandemiei, a înregistrat peste 300 de incidente legate direct de acoperirea jurnalistică a crizei sanitare, din februarie până în noiembrie, în care au fost implicați aproape 450 de jurnalişti. Potrivit raportului citat, ”interpelările şi arestările arbitrare s-au multiplicat de patru ori între martie şi mai”. Acestea reprezintă 35% din abuzurile înregistrate, în faţa violenţelor fizice sau morale, notează Agerpres.
”Legile excepţionale sau măsurile de urgenţă adoptate în majoritatea ţărilor pentru a contracara pandemia au contribuit la oprirea informaţiilor”, mai denunță RSF.
În Siria, Yemen și Irak, numărul jurnaliștilor închiși este de 54, cu 5% mai puțini decât anul trecut.
În privința jurnaliștilor dispăruți, anul acesta au fost raportate patru astfel de cazuri, provenind din Orientul Mijlociu, Africa subsahariană şi America Latină.