Suspendarea plății chiriei, adoptată de Senat. Care sunt condițiile pentru scutirea de plată
Senatorii au adoptat marți un proiect de lege care ar putea permite românilor să ceară suspendarea plății chiriei pentru trei luni.
Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege privind scutirea de la plata chiriei pentru cel mult 90 de zile a locatarilor şi operatorilor economici. Proiectul de lege va fi dezbătut şi de Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.
Senatorii au dat vot favorabil, marţi, într-o şedinţă de plen susţinută online. S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 39 \"împotrivă\" şi o abţinere.
Potrivit proiectului de lege, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot suspenda la cerere, fără plata de dobânzi şi alte penalităţi asemănătoare plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.
Facilităţile se aplică pe toată durata stării de urgenţă instituită, dar nu mai mult de 90 de zile, calculându-se pentru fracţia din fiecare lună.
„Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă. Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată”, potrivit documentului.
Proiectul de lege a fost iniţiat de social-democrați: senatorii Şerban Nicolae și Paul Stănescu şi liderul de grup al deputaților, Alfred Simionis.
Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră.
Senatorul USR Ramona Dinu a susţinut că demersul legislativ este unul neconstituţional.
În schimb, este susținut de Pro România. Senatorul Adrian Ţuţuianu îl consideră util atât pentru că, pe de o parte, elimină tendinţa unor posibile comportamente abuzive pe perioada situaţiei de criză, precum şi pentru faptul că unităţile administrativ-teritoriale nu ar fi avut posibilitatea să acorde asemenea facilităţi chiriaşilor de teama intervenţiei Curţii de Conturi, care ar fi putut constata existenţa unor prejudicii, scrie Agerpres.
Starea de urgenţă în România a fost instituită pe 16 martie până la jumătatea lunii aprilie, cu posibilitate de prelungire, în cazul agravării situaiei.
Până marți seară, în România au fost înregistrate în ţară peste 2.000 de cazuri de coronavirus şi 82 de decese, cele mai multe la Suceava.