MENIU

Presa bulgară scrie despre un român suspectat de legături cu ISIS. MAE dezminte informațiile

Un iranian cu buletin de România ar fi pus în alertă poliţia din Bulgaria. El este suspectat de legături cu Statul Islamic şi ar fi intrat în Bulgaria pe la un punct de trecere al graniţei cu Turcia, scrie presa din Bulgaria. Autoritățile de la Sofia au dezmințit informația, potrivit MAE.  

Presa bulgară scrie că iranianul are în acte numele de Mimo Popescu şi este însoţit de o franţuzoaică, şi ea bănuită că a aderat la Statul Islamic. Fotografiile celor doi au fost trimise poliţiei din toate regiunile bulgare. Securitatea a fost sporită în locuri precum aeroporturile şi mijloacele de transport în comun din Bulgaria. Autorităţile bulgare ar fi aflat de cei doi presupuşi terorişti în urma unui schimb de informaţii cu servicii secrete partenere.

Nu este clar când și cum au ajuns cei doi în Bulgaria.

Procurorul General al Bulgariei, Sotir Țațarov, a fost informat în legătură cu acest caz și în prezent are loc un schimb constant de informații între agențiile partenere, prezența celor doi pe teritoriul Bulgariei fiind semnalată de agenții de securitate străine, în baza "cooperării internaționale".

MAE contrazice informațiile bulgarilor

Potrivit unui comunicat oficial dat publicității astăzi de Ministerul de Interne bulgar, precum și datelor obținute de la autoritățile bulgare competente prin intermediul Ambasadei României la Sofia, informațiile vehiculate de către presa din Bulgaria cu privire la doi suspecți de activități teroriste nu corespund realității, anunță un comunicat MAE.

Conform aceleiași surse, informațiile respective reprezintă consecința unei interpretări denaturate a unor ample măsuri de securitate dispuse de forțele de ordine din țara vecină, atât în contextul unui eveniment public de anvergură din orașul Burgas, cât și în cadrul strategiei interne de combatere a migrației ilegale și a activității infracționale vizând falsificarea documentelor de identitate.

Referitor la cărțile de identitate ale căror fotocopii au fost publicate în mass-media locală, aceeași sursă precizează că documentele în cauză nu sunt autentice.