SURSE: Tăriceanu, acuzat de luare de MITĂ, față în față cu procurorii DNA pentru sechestrul pe avere
Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), au declarat surse judiciare pentru Realitatea PLUS. Fostul președinte al Senatului le-ar fi prezentat procurorilor garanții pentru acoperirea sechestrului pus pe averea sa, în dosarul in care este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari, în urmă cu 14 ani, când era premier.
Fostul premier și președinte al Senatulu a fost oficial pus sub acuzare, vineri, 15 ianuarie, de procurorii DNA, pentru luare de mită. Este că ar fi primit 800.000 de dolari drept mită în perioada în care a fost premier al României, în urmă cu 14 ani.
La finalul săptămânii trecute, după ce ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis, DNA anunţa că Popescu-Tăriceanu este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.
Potrivit DNA, procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru luare de mită.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că Tăriceanu, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective, se arată în comunicatul DNA.
În replică, Tăriceanu a respins acuzațiile DNA , despre care a spus că sunt aberante. „Erau o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare, eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost luați de altcineva cu care eu n-am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut pe considerente politice”, spunea Tăriceanu săptămâna trecută.
Citește și Tăriceanu, despre luarea de mită de care-l acuză DNA: Acuzații nefondate