MENIU

SURSE Scandal în Coaliție pe banii europeni, liberalii sunt supărați pe ministrul USR Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și proiectelor europene

Un nou scandal e pe cale să izbucnească în coaliție, după ce Comisia Europeană a cerut României să modifice, până în finele lunii aprilie, Planul Național de Redresare si Rezilienta. Potrivit unor surse, mai mulți liberali din teritoriu sunt nemulțumiți de modul în care a împărțit ministrul USR Cristian Ghinea banii europeni, în condițiile în care au fost blocate finanțări vitale pentru iriganții. Președintele Klaus Iohannis a afirmat că lunea viitoare va exista o discuție în Guvern. 

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, la postul public de televiziune, că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, iar Comisia Europeană i-a cerut să-l modifice, pentru că nu ar fi de acord cu finanțarea de 3 miliarde de euro pentru irigații. De asemenea, componenta de infrastructură este încă în analiză.

"Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. (...) Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

Unii lideri PNL din teritoriu sunt nemulțumiți de faptul că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ar fi  schimbat Planul Național de Reformă și Reziliență, potrivit Realitatea Plus. Chiar și președintele PNL Ludovic Orban a precizat că ceea ce s-a discutat între partenerii din Coaliție a fost un cadru general și nu s-a ajuns la un acord comun, pe un document finalizat.

In replică, vicepremierul Dan Barna a afirmat că „cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles". 

Întrebat despre problemele legate de PNRR, președintele Klaus Iohannnis a afirmat că nu este neapărat vorba de rea voință sau nepricepere și că lucrurile se reglează din mers.

"Noi am lucrat intens și sub mare presiune să pregătim acest PNRR. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat așa ceva și în acest sens au existat dificultăți. Prima este că se doresc reforme foarte profunde, a doua că se vor în timp foarte scurt, de câțiva ani. Vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate. Trebuie să înțelegeți că nu numai noi suntem în această situație, ci tot UE. Am convocat luni o întâlnire cu reprezentanții de pe proiecte cu fonduri europene și sunt convins că ele vor fi puse în aplicare", a afirmat președintele.