MENIU

CRIZA continuă. EȘEC total în coaliție: USR-PLUS a depus cu AUR moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Florin Cîțu și Dan Barna Foto: INQUAM

Continuă CRIZA politică! În două zile, s-a rupt coaliția de guvernare, în formula convenită în urmă cu peste 8 luni. USR-PLUS a anunțat că a fost depusă moțiunea de cenzură, cu AUR, la Parlament, vineri seară. Cei din PNL, USR-PLUS și UDMR nu s-au înțeles nici la ultima ședință, de vineri. În timp ce i se cerea demisia și era amenințat cu moțiunea de cenzură, Florin Cîțu pregătea demisiile membrilor USR-PLUS de la centru și din teritoriu, adică de la miniștri, secretari de stat până la prefecți și subprefecți. Zilele lui Florin Cîțu la Palatul Victoria sunt acum numărate. Cât de repede va părăsi fotoliul de prim-ministru? Dan Barna și Dacian Cioloș au prezentat, vineri seară, toate etapele, într-o conferință de presă.

USR-PLUS a anunțat vineri seară că moțiunea de cenzură a fost depusă la Parlament, vineri seară. Liderii USR-PLUS au explicat într-o conferință de presă de la Parlament de ce nu au renunțat la această procedură parlamentară împotriva Guvernului Cîțu.

Dan Barna a declarat că „fiecare membru din coaliție și-a menținut punctul de vedere. Aproape 400 de lideri USR PLUS au confirmat ca nu vor să mai continue. Tocmai a fost depusă moțiunea de cenzură. Sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier și coaliția să meargă mai departe.”

Dacian Cioloș a spus că „am încercat să convingem ca un guvern are nevoie de un prim ministru care cultiva increderea, colegii nostri au insistat sa-l sustina pe Florin Cîțu. În consecinta am ajuns la această procedura: sa continuam cu alt prim ministru, cu PNL si UDMR, nu avem in intenție fără UDMR și PNL”.

Dan Barna și Dacian Cioloș: Florin Cîțu NU mai are sprijinul USR-PLUS. A fost depusă moțiunea de cenzură - Ne vom depune demisiile

USR-PLUS a anunțat chiar după ședința coaliției că depune moțiune de cenzură, semnată cu cei de la AUR chiar vineri seară. Între timp, nici premierul Cîțu nu a stat degeaba. Au fost pregătite și deciziile de eliberare din funcție a secretarilor de stat din guvern și chiar a prefecților, înainte de ședința coaliției. În paralel, USR-PLUS mai avea de finalizat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Informațiile au fost anunțate de Anca Alexandrescu, în emisiunea „Culisele statului paralel”. 

Cu doar câteva minute înainte de ora 20.00, surse citate au declarat pentru Realitatea PLUS că premierul Florin Cîțu nu i-ar mai revoca în această seară pe membrii USR-PLUS din teritoriu și de la centru. Asta după ce USR-PLUS a strâns deja semnături pentru a depune vineri seară moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

122 de semnături au cei de la USR-PLUS pentru moțiunea de cenzură. Liderul de grup de la Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, cu cele 80 de semnături a discutat cu cei de la AUR pentru restul de semnături, a anunțat Anca Alexandrescu, vineri seară. Este nevoie de 117 de semnături pentru a depune moțiunea. Despre susținerea PSD, USR-PLUS nu a exclus negocieri în acest sens. Între timp, PSD a anunțat că ar susține moțiunea celor de la USR.

Totul s-a desfășurat la Parlament, după eșecul discuțiilor dintre PNL și USR-PLUS.

Ședința coaliției, începută după ora 18.00, s-a încheiat în mai puțin de două ore, la Palatul Victoria. 

Premierul Florin Cîțu a venit pregătit pentru ședința coaliției de guvernare cu propunerea de revocare a tuturor membrilor USR-PLUS din funcțiile de miniștri, secretari de stat, subsecretari de stat, prefecți și subprefecți, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Dan Barna i-a cerut demisia lui Florin Cîțu, din fruntea Guvernului, încă din primele momente ale ședinței, transmite Realitatea PLUS.

De asemenea, și deciziile de schimbare a prefecților USR, a secretarilor de stat USR, a subprefecților au fost redactate, chiar în timpul ședinței coaliției, potrivit Realitatea PLUS.

Toate informațiile le puteți urmări în emisiunea „Culisele statului paralel” LIVE - AICI. Emisiunea poate fi urmărită LIVE AICI ---> https://www.realitatea.net/live, înregistrarea este disponibilă pe pagina https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel.

Revocarea din funcții ar avea loc doar dacă USR-PLUS inițiază moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, din care fac, încă, parte. Acesta a fost anunțul făcut vineri de premierul Florin Cîțu.

În plus, copreședinții USR-PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au anunțat joi, cu puțin timp înainte de ședința coaliției, că mandatul cu care vor merge la întâlnire este clar: vor cere demisia sau înlocuirea lui Florin Cîțu de la șefia Guvernului. 

Cu ce mandat au mers liderii USR-PLUS la ședința coaliției: demisia sau înlocuirea lui Florin Cîțu

Mai multe articole despre:
demitere usr plus guvern florin citu criza coalitie