MENIU

Președintele Mugabe, ultimul prieten al lui Ceaușescu, "a acceptat să demisioneze"

Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a "acceptat să demisioneze" după 37 de ani la putere și o săptămână de criză marcată de lovitură în forță militară și critici din partea tuturor susținătorilor săi, a făcut cunoscut duminică o sursă din anturajul acestuia.

Partidul a decis numirea în funcţia de preşedinte a lui Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreşedinte concediat de către Robert Mugabe acum două săptămâni.

Soţia preşedintelui zimbabwian, Grace Mugabe, a fost exclusă din partid. Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, intenţiona să predea şefia statului soţiei sale.

Formaţiunea aflată la guvernare a mai anunţat că Mugabe trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte până luni la prânz, în caz contrar vor fi demarate procedurile de punere sub acuzare şi ulterior demitere. Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, a ocupat funcţia de şef al securităţii de stat şi urmează să conducă un guvern interimar post-Mugabe, care intenţionează să se concentreze pe reconstruirea relaţiilor cu statele din lume şi pe stabilizarea unei economii aflate în cădere liberă, potrivit unei surse din cadrul partidului ZANU-PF. 

Armata din Zimbabwe a preluat puterea în această săptămână, cu scopul declarat de a opri "criminalii" din jurul preşedintelui, care generează probleme sociale şi economice. Mugabe nu a demisionat şi nici nu a fost înlăturat în mod oficial. 

Sâmbătă, zeci de mii de zimbabwieni au sărbatorit pe străzile din capitala Harare înlăturarea de la putere a preşedintelui Robert Mugabe, cel care a condus statul de la dobândirea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1980.

Ultimul prieten al lui Ceaușescu. Cum s-a sfârșit dictatura lui Mugabe în Zimbabwe, după 37 de ani

Mai multe articole despre:
Robert Mugabe demisie robert mugabe