MENIU

SURSE: OMV a rupt colaborarea cu GSP Offshore. Firma controlată de Comănescu, acuzat de legături cu Rusia, pusă la zid

Comănescu este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri români

Compania OMV a rupt colaborarea cu GSP Offshore, firma controlată de controversatul om de afaceri Gabriel Comănescu, potrivit unor surse. De-a lungul timpului, acesta a fost acuzat de legături cu Rusia și a fost catalogat ca fiind un client politic extrem de influent, care a obținut sute de milioane din contracte cu dedicații, inclusiv din PNRR.  

GSP are un contract cu Petrom, semnat în 2019, pe o durată de 8 ani, a căruia valoare a fost estimată la 1 miliard de lei, potrivit Newsweek.

Obiectul acestuia îl reprezintă asigurarea serviciilor integrate offshore ale instalațiilor și echipamentelor din perimetru de mică adâncime Istria.

Potrvivit Confidas.ro, citat de Ziua de Constanța, GSP Offshore SRL a mai încheiat două contracte de achiziții publice în valoare totală de 285 de milioane de lei, unul dintre ele fiind cu OMV Petrom SA.

Același Confidas.ro, GSP Offshore SRL este controlată de GSP Offshore BV, Olanda, Rotterdam, cu 99,9 %, și de GVC Investment B.V., Olanda, Rotterdam, cu 0,1 %.

Rareș Bogdan, despre contractele atribuite prin PNRR magnatului Gabriel Comănescu: Ministrul Energiei trebuie să lămurească public lucrurile

COMANESCU, INDICAT DE MAI MULTE SURSE DREPT OM AL RUȘILOR

 

Potrivit unei anchete Culisele Statului Paralel, Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români, a făcut bani din afacerile petroliere deținute în România, dar și în spațiul ex-sovietic, în special prin GSP Offshore. 

Culisele statului paralel | Dezvăluiri despre unul dintre cei mai bogați români: Cine este Gabriel Comănescu

Contractor român pentru guvernul rus - RISE PROJECT

"Firmele lui Comănescu au garantat creditele de ajutor obținute la Eximbank cu utilaje sau operațiuni offshore pentru diferiți concesionari din Marea Neagră.

Majoritatea contractelor ipotecate la banca guvernamentală sunt cu Lukoil, corporație petrolieră rusească: 14 contracte.

Au fost depuse gaj însă și cele cu BSOG (4 contracte) sau OMV Petrom (2 contracte).

Contractele cu Lukoil atrag atenția fiindcă au fost semnate unul după altul, în perioada iunie-iulie din anul 2019. Unele au aceeași dată și numere apropiate de înregistrare.

Lukoil deține din 2011 dreptul asupra perimetrului Trident (87%), într-o asociere cu Romgaz (minoritar)," arată o  ancheta  RISE PROJECT

 


Numele afaceristului constănțean apare inclusive în documentele „Panama Papers“ cu una dintre afacerile sale de succes: platformele petroliere de foraj marin. De asemenea, Comanescu a fost indicat drept beneficiar al multor contracte cu dedicație politică, potrivit CSP.

Banii europeni ajung la clienții politici. Firma unui magnat va primi 600 de milioane de euro din PNRR