SURPRIZĂ. Fostul primar Neculai Onţanu, judecat pentru şpagă, face o mutare neaşteptată
Unul dintre cei mai puternici politicieni ai ultimilor ani, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu (66 de ani), a intrat în societatea civilă. Fostul politician este preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie "Om între Oameni", ONG care şi-a stabilit misiunea de „a contribui la dezvoltarea socială şi economică a României, la dezvoltarea conştiinţei civice a cetăţenilor români”.
Neculai Onţanu este judecat pentru luare de mită, într-un dosar în care a fost arestat preventiv din 25 martie până pe 15 iulie 2016, când a fost pus sub control judiciar.
El este acuzat de procurorii DNA că a primit şpagă un teren de 1.500 de metri pătraţi pentru a facilita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri din Sectorul 2.
Fostul edil a demisionat, în timpul anchetei, din toate funcţiile pe care le deţinea în UNPR. Politicianul nu a mai candidat anul acesta pentru un nou mandat de primar al Sectorului 2 din Bucureşti, funcţie pentru care a fost ales de patru ori consecutiv, în 2000, 2004, 2008 şi 2012.
Pe 3 martie 2016, Onţanu (foto: aderedu.ro) ajunsese preşedinte interimar al UNPR, după ce Gabriel Oprea- implicat în mai multe scandaluri mediatizate, a renunţat la conducerea formaţiunii. A fost punctul culminant al carierei sale politice. În timpul arestului, Onţanu a făcut o cerere de renunţare la titlul de doctor al Academiei Naţionale de Informaţii, în plin scandal în care a fost acuzat de plagiat.
Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între Oameni", prescurtat ADER a fost lansată pe data de 5 noiembrie 2016. Preşedintele ONG-ului este Neculai Onţanu, iar preşedinte de onoare este profesorul Mircea Coşea.
Grupul de iniţiativă al Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie „Om între oameni" (ADER) este alcătuit din „profesionişti cu experienţă, din varii domenii, care îşi pun profesionalismul şi experienţa în slujba comunităţii, cum au făcut-o întotdeauna", se arată pe pagina Asociaţiei, citată de adevarul.ro.