MENIU

Surpriză de proporții în Republica Moldova. Proeuropeana Maia Sandu a câștigat primul tur al prezidențialelor

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost câștigat de Maia Sandu

Răsturnare de situație la alegerile prezidențiale din Republica Moldova! După ce, inițial, rezultatul îl arăta câștigător pe prorusul Igor Dodon, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a procesat și rezultatele votului din diaspora. Astfel, pe primul loc se află candidata proeuropeană Maia Sandu. Prezența la urne a fost de 42,76%.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obținut 36,16% din sufragii. Pe locul al doilea se află actualul președinte, Igor Dodon, cu 32,61% din voturi, iar pe al treilea, Renato Usatîi (Partidul Nostru), cu 16,9%. Dodon a candidat ca independent, dar a fost susținut de socialiști. 

Candidata din partea Partidului Șor, Violeta Ivanov, a obținut 6,49% din voturi, Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) - 3,26%, iar Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) - 2,01% dintre voturi.

Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) au obținut 1,37%, respectiv 1,2% din voturi.


În Chișinău, Sandu a câștigat 45,2% din voturi, Dodon - 34,17%, iar Usatîi - 9,55%.

În Diaspora, candidada PAS s-a impus detaşat, cu 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat pe locul al treilea, cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi, cu 17,25% din sufragii.


Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, va fi organizat al doilea tur al alegerilor, pe 15 noiembrie, transmite realitateadinmoldova.net