MENIU

Supraviețuitoarea experimentelor lui Mengele a revenit în România după 70 de ani de la deportare

Eva Mozes, supraviețuitoare a experimentelor lui Mengele, a revenit în satul natal după 70 de ani de la deportarea sa

Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a experimentelor făcute pe gemeni de doctorul german Mengele, a revenit în satul natal Porț, la șapte decenii de la deportarea sa alături de întreaga familie în lagărul de la Auschwitz, prilej cu care a revăzut locurile unde a copilărit, în fața locului unde s-a aflat casa familiei sale fiind montate cinci plăcuțe Stolpersteine, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.

Ea a fost însoțită la Porț de un grup de 50 de cetățeni americani, susținători ai muzeului CANDLES — Holocaust Museum and Education Center — înființat în 1984 de Eva Mozes în memoria copiilor care au murit sau au supraviețuit experimentelor de la Auschwitz.

Întâmpinată de sătenii din localitatea de unde a fost deportată la vârsta de 10 ani, Eva Mozes a vizitat locul pe care s-a aflat cândva casa familiei sale, din imobil supraviețuind doar un singur zid de piatră. La adresa respectivă locuiește actualmente Lucia Crăciun, o fostă prietenă din copilărie a Evei, ai cărei părinți au construit la numărul respectiv o casă nouă.

"Aici este ceea ce a fost casa noastră, din care a rămas foarte puțin. Și din familie a rămas foarte puțin, ceea ce este dureros. Dar sunt foarte bucuroasă să văd toți acești oameni care acum mă susțin și vor să mă ajute să-mi amintesc, lucru pentru le sunt foarte recunoscătoare", a precizat, cu lacrimi în ochi, Eva Mozes.

Potrivit portalului informațiilor de pe portalul muzeul CANDLES, Eva și sora ei geamănă Miriam s-au născut în 1934 în satul Porț, în singura familia de evrei din localitate. Familia sa, respectiv cele două surori gemene și încă două fete, alături de părinți, au fost deportați în 1944 la Auschwitz. Exceptând gemenele, familia Mozes a fost exterminată în lagărul de concentrare german, Eva și Miriam fiind lăsate în viață pentru a fi supuse de către medicul Mengele, alături de alte 1.500 de perechi de gemeni, la experimente genetice.

"Îmi amintesc de Mengele. Era un bărbat chipeș, înalt, bine îmbrăcat. Revăd și acum cizmele pe care le avea. Venea la noi, unde erau gemenii și ne număra în fiecare zi pentru a vedea câți am mai rămas pentru experimentele sale. Îmi amintesc că într-o zi ne-au dezbrăcat și ne-au măsurat. Altă dată ne-au luat foarte mult sânge și ne-au dat injecții. Minimum cinci injecții în brațul drept și apoi în cel stâng. Două zile mai târziu am știut că sunt foarte bolnavă, pentru că aveam febră foarte mare, picioarele și mâinile îmi ardeau și erau foarte dureroase și aveam puncte roșii pe întreg corpul. Am fost dusă la spital și Mengele a spus, uitându-se la febra mea, dar fără a mă examina, ca și cum ar fi știut ce se va întâmpla, că mai am doar două săptămâni de trăit. I-am dovedit că se înșeală", a rememorat Eva Mozes o mică parte din tristele sale experiențe de la Auschwitz.

Gemenele au fost eliberate din lagăr de către armata rusă în ianuarie 1945. Miriam a decedat în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor făcute de doctorul Mengele. Eva s-a căsătorit în 1960 cu Michael Kor, și el supraviețuitor al Holocaustului, alături de care s-a mutat în SUA, devenind cetățean american.

Tot joi, cu prilejul revenirii în satul natal, la Porț, în fața locului unde s-a aflat casa familiei Mozes au fost montate, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor Holocaustului, șase plăcuțe Stolpersteine, pentru a comemora fiecare membru al familiei Mozes: Alexander Mozes-tatăl; Jaffa Mozes — mama; Edit Mozes — sora; Aliz Mozes — sora; Miriam Mozes-sora geamana și Eva Mozes Kor.

Stolpersteine sau în germană "piatra de care te împiedici" sunt plăcuțe din alamă, parte a proiectul artistului german Gunter Demnig, ce le-a instalat personal și la Porț, așa cum a făcut în alte sute de locații din întreaga Europă. Artistul amintește de victime ale național-socialismului din Europa celui de-al Doilei Război Mondial prin instalarea de plăci de alamă comemorative în trotuarul din fața casei unde cei deportați au locuit. Există acum plăcuțe Stolpersteine în peste 610 de locuri din Germania, precum și în Austria, Ungaria, Olanda, Belgia, Republica Ceha, Norvegia, Ucraina și din acest an și România.

Mai multe articole despre:
Holocaust Eva Mozes Kor doctorul mengele