MENIU

Superstiții neștiute din Postul Paștelui. Ce se întâmplă dacă iei sarea cu mâna

O mulțime de obiceiuri și de superstiții s-au țesut, de-a lungul timpului, atât în jurul perioadei Postului Mare cât și al sărbătorii pascale.

În Săptămâna Mare din Postul Paștelui, munca trebuie să înceteze joia. În Joia Mare superstiţia spune că, cine doarme va fi leneş tot anul; în special femeile vor fi vrăjite de Joimăriţa şi condamnate a fi leneşe, potrivit superstitii.ro. De asemenea, se spune că morţii vin în această zi la vechile locuinţe, unde stau până în Sâmbăta dinaintea Rusaliilor; pe vremuri această zi era aceea în care se termina de tors cânepa. Acum se fac focuri rituale pentru încălzirea morţilor, de obicei în mijlocul curţilor gospodăriei. Se spune că după această zi nu mai este bine să se mănânce urzici, deoarece în Joia Mare are loc „nunta urzicilor”, când ele înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

De Paști, cojile de ouă roşii se aruncă pe o apă curgătoare; superstiţia spune că ele ajung la Blajini şi astfel ei îşi dau seama că a venit Paştele.

O superstiție bizară spune că u e bine să iei sare cu mâna din solniţa de Paşte, căci îţi vor transpira mâinile tot anul.