MENIU

Summit de urgenţă NATO-Rusia. O criză majoră a izbucnit recent

România, prinsă la mijloc între Rusia și America

O reuniune a Consiliului NATO-Rusia are loc miercuri pe fondul tensiunilor provocate de manevrele desfăşurate în prezent de Alianţă în Norvegia.

NATO şi Rusia se reunesc miercuri la Bruxelles într-o încercare de a evita o nouă cursă a înarmărilor în Europa, după ce SUA au anunţat că se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în perioada Războiului Rece, informează AFP.

Discuţiile cu Moscova, în cadrul organismului de consultare Consiliul NATO-Rusia, vor avea loc la nivel de ambasadori, a precizat Alianţa.

Consiliul este precedat de o reuniune a reprezentanţilor din cele 29 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice, la care europenii au cerut americanilor să revină asupra deciziei de a denunţa Tratatul INF, încheiat în 1987 şi care interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, conform unor surse diplomatice.

Astfel, întâlnirea trebuie să încerce să dezamorseze o nouă crispare în relaţiile dintre cele două blocuri, care s-au deteriorat de la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014. Cele două blocuri şi-au reluat dialogul la 31 mai în cursul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Niciun detaliu nu a fost comunicat cu privire la reuniunea de miercuri, preconizată să se desfăşoare la sediul NATO. Un diplomat european a indicat totuşi că Moscova a cerut o discuţie cu privire la Tratatul INF.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că abandonarea Tratatului INF ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor şi a avertizat că Rusia va reacţiona în consecinţă dacă SUA vor desfăşura noi rachete pe teritoriul european.

SUA nu sunt susţinute de către aliaţii lor europeni în noul lor meci cu Moscova, angajat de preşedintele Donald Trump.

NATO acuză Rusia de încălcarea INF prin dezvoltarea unui nou program de rachete cu rază lungă de acţiune, SSC-8, conform termenilor NATO, potrivit Agerpres.

Dar aliaţii 'nu vor un nou Război Rece şi o nouă cursă a înarmărilor', a avertizat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la 24 octombrie.

'Eu nu cred că membrii NATO vor accepta să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a contracara noul program de rachete rusesc SSC-8', numit 9M729 în Rusia, a spus el.

Mai multe articole despre:
Rusia NATO