Summit crucial la București. Care sunt mizele economice ale "Inițiativei celor Trei Mări"
Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți o conferință de presă, alături de președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, de omologii lui din Polonia și Croația și alături de secretarul american pentru Energie, Rick Perry, în a doua zi a summitului ,,Inițiativa celor Trei Mări”. La deschidere, Iohannis a spus luni că România are potentialul de a deveni o platformă energetică regională.
Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti cu prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea summitului, că România are potentialul de a fi o platformă energetică regională. Șeful statului avut un mesaj și pentru partenerii americani, cărora le-a transmis că este nevoie de o relaţie robustă.
Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, a transmis mesajul că Comisia Europeană vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg al unui înalt nivel de interconectivitate în Europa Centrală şi de Est.
„Comisia Europeană susţine scopul comun al şefilor de stat şi de guverne de a dezvolta proiecte comune şi sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiei digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii pe care le gestionez cred că vor contribui la realizarea acestora împreună cu mediul privat", a spus Corina Creţu.
Mesajul Croației: Diferențele dintre Vest și Est pot fi reduse prin investiţii importante
Iniţiativa celor 3 Mări, care va reprezenta o bază de implementare a unor proiecte masive în domeniul infrastructurii, energiei şi digitalizării, va ajuta statele mai puţin dezvoltate din estul Europei să reducă diferenţele faţă de statele din vest şi va contribui astfel la întărirea securităţii la nivelul întregii Uniuni Europene (UE), a declarat, luni seară, la Forumului Afacerilor din cadrul Summitului Iniţiativa Celor 3 Mări de la Bucureşti, preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.
"Această iniţiativă este o platformă care va ajuta statele şi companiile să lucreze împreună şi să atragă investiţii masive. Trebuie să lansăm proiecte mari în energie, infrastructură şi digitalizare. Forumul va permite formarea unor legături strânse în regiune, iar ţările din est vor primi un stimulent puternic, care le va permite să şteargă diferenţele vizibile din domeniul infrastructurii. Iniţiativa se concentrează, astfel, pe securitatea întregii Uniuni Europene", a spus preşedinta Croaţiei.
Kolinda Grabar-Kitarović a atras atenţia asupra diferenţelor importante care există între est şi vest, diferenţe care pot fi reduse prin investiţii importante, informează News.ro.
Președintele Poloniei: Trebuie să stabilim proiecte de investiţie individuale
Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a declarat la Bucureşti că a întocmit o listă de priorităţi - investiţii-cheie care să asigure succesul economiilor statelor membre ale Iniţiativei Celor 3 Mări (I3M).
„Nu stăm fără să facem nimic. Există provocări în regiunea noastră şi încercăm să venim cu politici îndrăzneţe pentru modernizare. Cooperarea regională are, acum, noi componente şi beneficiază de noi instrumente de punere în aplicare a politicilor”.
Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică vor continua să reprezinte un factor cheie pentru acestă iniţiativă, a mai spus Duda.
„Vrem să fim un jucător important, vrem o integrare şi o structură corespunzătoare pentru a ne atinge obiectivele. Vrem să aprofundăm integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică - transportul, enegia şi digitalizarea. La Bucureşti are loc o extindere, de fapt, a cooperării...Totul trebuie făcut stabilind proiecte de investiţie individuale”.
Trump pune accentul pe "diversificarea surselor de energie" în Europa Centrală şi de Est
Președintele Donald Trump a adresat un mesaj participanților la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări 2018, în care a pus accentul pe proiectele din sectorul energetic.
"O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte", a transmis liderul de la Casa Albă.
Șeful Statelor Unitea reafirmat sprijinul ferm al Americii pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi "ţelul comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est".
"Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale", a mai spus Trump.
Mesajul lui Iohannis la Summitul ,,Inițiativa celor trei mări"
Din mesajul lui Klaus Iohannis: "Inițiativa, care odată cu Summitul de la București ajunge să livreze rezultate și instrumente concrete, este circumscrisă obiectivelor pieței interne a Uniunii Europene. Sunt convins că acest format de cooperare va aduce o contribuție substanțială la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în cele trei domenii, completând eforturile Uniunii Europene în acest sens.
Cred cu tărie că o interconectivitate sporită între cele 12 state participante va contribui la creșterea convergenței economice și a coeziunii între membrii Uniunii Europene, la aprofundarea integrării europene și, implicit, la stabilitatea și prosperitatea Uniunii.
Din această perspectivă, contăm pe sprijinul instituțiilor europene, a căror prezență la București în aceste zile alături de noi o salut şi doresc să o valorificăm pe deplin. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar Iniţiativa celor Trei Mări poate contribui concret la conturarea acestuia.
La fel de relevantă pentru succesul Inițiativei este participarea partenerilor din Statele Unite ale Americii, atât la nivel de autorități, cât și al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă astfel, pe lângă relevanța implicării în Europa pe dimensiunea de securitate, tot mai bine conturată în ultimii ani, și o semnificație aparte, economică".
Nouă șefi de stat și trei președinți de parlament vor căuta soluții pentru dezvoltarea regiunii cuprinse între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică. Invitatul special al summitului este președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Summitul "Iniţiativa Celor Trei Mări" are loc în perioada 17-18 septembrie, la Bucureşti.
La acest eveniment participă şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia şi Ungaria.