MENIU

Suma derizorie cu care cresc salariile din Educație, de la 1 iulie - În septembrie ar putea avea loc proteste masive

Salarii

Angajaţii din învăţământ vor primi, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferenţa rămasă de acordat conform Legii salarizării, ceea ce înseamnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat, se arată într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţiei Naţionale Sindicală "Alma Mater ", remis, joi, AGERPRES.

Sindicatele avertizează că în septembrie vor avea loc ample acţiuni de protest, dacă Executivul nu va sta la masă pentru negocieri.

Federaţiile sindicale condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în faţa sediului Guvernului României.

"Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piaţa Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariaţi din aproape toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situaţie este un semnal pentru întreg personalul din educaţie, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferenţă, batjocură sau rea-credinţă! Este, de asemenea, o manifestare a dispreţului faţă de toţi salariaţii din învăţământ şi faţă de sistemul educaţional, în general. Suntem conştienţi că situaţia economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora şi pentru a refuza dialogul", se arată în comunicat.

Salariaţii din învăţământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanţii Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării - aşa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022, însă nu se va întâmpla asta.

"În ciuda mult trâmbiţatelor majorări salariale anunţate de coaliţia de guvernare, angajaţii din educaţie vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferenţa rămasă de acordat, ceea ce înseamnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educaţie! Opinia publică trebuie să ştie că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflaţiei reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariaţii din învăţământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017, să aplice şi o indexare a salariilor, aşa cum procedează guvernele din ţările unde există interes ca populaţia să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creşterea alarmantă a preţurilor!", se mai arată în comunicat

Având în vedere actualul nivel al veniturilor şi majorarea substanţială a preţurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă şi scumpirea utilităţilor, se constată o prăbuşire a puterii de cumpărare, iar majoritatea salariaţilor întâmpină reale dificultăţi în a-şi asigura un trai decent.

"În acest context, ne întrebăm cum au reuşit membrii Guvernului şi ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcţionari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învăţământ, de peste 10 ani, nu se găseşte o soluţie să se acorde sporurile pentru condiţiile de muncă, salariaţii din educaţie fiind singurii bugetari care nu le primesc?! Îi amintim domnului prim-ministru şi liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să 'amaneteze' soarta sistemului de învăţământ din România şi să sacrifice educaţia fiecărui copil!", au susţinut sindicaliştii.

În condiţiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanţii Guvernului nu vor invita federaţiile sindicale la masa negocierilor şi nu vor găsi soluţii la cerinţele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanşate ample acţiuni de protest, se precizează în comunicat. 

Mai multe articole despre:
salarii educatie