MENIU

Sultanul Erdogan speculează noua criză din Orientul Mijlociu

Erdogan şi emirul Qatar
Qatar

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dă semne că s-ar implica puternic în dezamorsarea crizei create în jurul statului Qatar. Analiştii atrag atenţia că micul, dar influentul stat din Golfu Persic ar putea intra, în urma blocadei impuse de aliaţii SUA, pe orbita strategică Iran, Turcai, Rusia.

Președintele turc a avut convorbiri telefonice cu lideri din Qatar, Rusia, Kuweit și Arabia Saudită privind diminuarea tensiunilor apărute după ce unele state arabe au rupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe care l-au acuzat de susținerea militanților islamiști, au anunțate surse prezidențiale turce, relatează Reuters.

''În cadrul convorbirilor a fost abordată importanța păcii și stabilității regionale precum și a diplomației și dialogului pentru a scădea tensiunea actuală'', au menționat sursele citate.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Yemen și Egipt au întrerupt relațiile cu Qatarul, pe care îl acuză că ''susține terorismul'', notează AFP.

Această mişcare de excludere ar putea plasa Qatarul pe orbita strategică alcătuită din Iran, Turcia şi Russia şi ar putea complica eforturile SUA de lupta cu grupările extremiste şi de a ajunge la o înţelegere cu Iranul.

Mai multe articole despre:
Turcia Qatar