SUBIECTE BAREM Română BAC 2019. Ce a picat la proba de luni
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019. Prima probă la BAC 2019 a început deja, iar emoțiile sunt maxime. Vezi mai jos subiectele și baremul de corectare.
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019. Probele scrise la BAC 2019 au început și odată cu ele și emoțiile elevilor și ale părinților. Azi, proba la Limba și literatura română.
Potrivit informațiilor Realitatea TV, la Uman au picat Tudor Arghezi şi Ion Barbu, la Real: George Bacovia şi Lucian Blaga.
Subiecte Română BAC 2019 profil uman
Subiecte Română BAC 2019 profit real
Barem Română BAC 2019 profil uman
Barem Română BAC 2019 profil real
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019. Subiectele la Română BAC 2019 vor fi publicate imediat după încheierea examenului. Baremul va fi publicat pe EDU.ro în jurul orei 15:00.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, încep luni, 1 iulie, cu testul de Limba şi literatura română - proba E)a).
Bac 2019 Subiecte Română: Unde se afișează subiectele și baremul?
Marţi, 2 iulie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă - E)b) - maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană.
Miercuri, 3 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c).
Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării - E)d), este programată joi, 4 iulie.
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019: CALENDARUL examenului de bacalaureat naţional - 2019
Sesiunea iunie - iulie 2019 SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
27 – 31 mai 2019 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
31 mai 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
3 – 4 iunie 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba
română - proba A
5 – 6 iunie 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba
maternă - proba B
7, 10* – 11 iunie 2019 Evaluarea competenţelor digitale - proba D
12 – 13 iunie 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie
internaţională - proba C
1 iulie 2019 Limba şi literatura română - proba Ea) - proba scrisă
2 iulie 2019 Limba şi literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă
3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă
4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă
8 iulie 2019 Afişarea rezultatelor (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor
(orele 12,00 - 16,00)
9 - 12 iulie 2019 Rezolvarea contestaţiilor SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
13 iulie 2019 Afişarea rezultatelor finale
Edu.ro Subiecte BAC 2019 Română + barem de corectare și rezolvări
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019: Sesiunea august - septembrie 2019
15 - 19 iulie 2019 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
26 iulie 2019 Înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
21 august 2019 Limba şi literatura română - proba Ea) - proba scrisă
22 august 2019 Limba şi literatura maternă - proba Eb) – proba scrisă
23 august 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă
26 august 2019 Proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă
27, 28 august 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba
română - proba A
29 august 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba
maternă - proba B SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
30 august, 2 septembrie 2019 Evaluarea competenţelor digitale - proba D
2 – 3 septembrie 2019 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie
internaţională - proba C
3 septembrie 2019 Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea
contestaţiilor (orele 12,00 - 16,00)
3 - 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestaţiilor
7 septembrie 2019 Afişarea rezultatelor finale
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019: ORGANIZAREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT
Art.31 - (1) Numărul candidaţilor înscrişi într-o comisie de examen va fi decis ţinând cont de necesitatea desfăşurării în condiţii optime a examenului şi va fi cuprins între 250 şi 450 de candidaţi. SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
(2) Pentru centrele de examen care au arondate unităţi de învăţământ situate la distanţă mare de centru, se pot organiza subcomisii, care au un efectiv de cel puţin 75 de candidaţi, şi care îşi pot desfăşura activitatea în altă locaţie sau chiar în altă localitate decât cea în care îşi are sediul centrul de examen. Pentru aceste subcomisii, ca şi pentru situaţiile în care o parte din candidaţi susţin proba în altă locaţie decât cea în care îşi are sediul centrul de examen, vor fi desemnaţi cel puţin un membru al comisiei de examen şi un delegat al comisiei de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti, care se vor afla la locul desfăşurării probelor, pe toată durata examenului.
(3) Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 750 de candidaţi. SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
(4) Organizarea de comisii, de subcomisii sau de centre zonale de evaluare sub sau peste efectivul prevăzut de prezenta metodologie se poate face, în cazuri justificate, cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate, transmise de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti la Comisia Naţională
de Bacalaureat - Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții.
(5) În a doua sesiune a examenului de bacalaureat, în cazul în care numărul total de candidaţi pe judeţ este mai mic decât 250, se va organiza un singur centru de examen, fără a mai solicita aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat; în cazul în care numărul total de candidaţi pe judeţ este mai mic decât 750, se va organiza un singur centru zonal de evaluare, fără a mai solicita aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat.
Art.32 SUBIECTE BAREM Română BAC 2019 Dacă numărul candidaţilor dintr-o localitate este sub efectivul minim stabilit pentru a organiza o comisie de examen sau o subcomisie, aceştia vor fi, de regulă, repartizaţi de către comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului
Bucureşti, la centre de examen din alte localităţi, la care se organizează examenul de bacalaureat. În aceste cazuri, inspectoratul şcolar judeţean este obligat să asigure, la cerere, pe toată durata examenului, cazarea candidaţilor care se prezintă prima oară sau a doua oară la examen.
Art.33 În cadrul comisiilor din centrele de examen se pot organiza subcomisii pe profiluri, respectiv pe specializări, eventual în funcţie de limba de predare. În fiecare comisie sau subcomisie, candidaţii sunt înscrişi în ordine alfabetică, indiferent de forma de învăţământ la care au absolvit ultima clasă.â
Art.34 SUBIECTE BAREM Română BAC 2019 În comisiile organizate pentru candidaţii aparţinând minorităţilor naţionale care au studiat în limba maternă şi care solicită susţinerea probelor de examen în limba respectivă – la disciplinele studiate în această limbă în liceu – vor fi numiţi profesori de specialitate, care au predat disciplina respectivă în limba maternă.
SUBIECTE BAREM Română BAC 2019: ÎNSCRIEREA CANDIDAŢILOR
Art.35 - (1) La examenul de bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat. SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
(2) Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.
(3) Candidaţii proveniţi din învăţământul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti . SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
(4) Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează:
a) pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de bacalaureat. SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
b) pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor).
c) pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie și Învățare
pe Tot Parcursul Vieții. SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
Art.36 (1) Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 şi care solicită recunoaşterea unor probe promovate în aceste sesiuni, vor prezenta la înscriere şi o adeverinţă, eliberată de unitatea de învăţământ absolvită, din care să reiasă rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat în sesiunile menţionate. Adeverinţa va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina susţinută şi nota obţinută la fiecare din probe. În cazul în care candidatul nu s-a prezentat la una/la mai multe probe sau a fost eliminat din
examen, acest lucru va fi menţionat în adeverinţă. Adeverinţa va fi semnată de directorul şi de secretarul unităţii de învăţământ absolvite şi va purta ştampila acesteia.
(2) Recunoaşterea probelor promovate în sesiunile anterioare anului 2010 se face în conformitate cu prevederile alin.
1), SUBIECTE BAREM Română BAC 2019 după cum urmează:
a) proba orală de limba şi literatura română se echivalează cu proba A. de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
b) proba orală de limba şi literatura maternă se echivalează cu proba B. de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în cazul elevilor care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
c) proba orală susţinută la una din limbile moderne de circulaţie internaţională studiate în liceu se echivalează cu proba C. de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu;
d) proba scrisă la limba şi literatura română se echivalează cu proba E.a) probă scrisăla limba şi literatura română;
e) proba scrisă la limba şi literatura maternă se echivalează cu proba E.b) probă scrisă la limba şi literatura maternă;
f) proba scrisă susţinută în sesiunile anterioare anului 2010 la oricare din probele d), e) sau f), la matematică, respectiv istorie, se echivalează cu proba E.c), definită conform prezentei metodologii; SUBIECTE BAREM Română BAC 2019
g) proba scrisă susţinută la una din disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie în cadrul probelor d), e) sau f) din sesiunile anterioare anului 2010 se echivalează cu proba E.d), definită conform prezentei metodologii.
(3) Recunoaşterea probelor menţionate la alin. (2) f) şi g) promovate în sesiunile anterioare anului 2010 se face doar dacă disciplinele susţinute coincid cu disciplinele pe care absolvenţii promoţiei 2011 au dreptul să le susţină în cadrul examenului de bacalaureat 2011, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea absolvite.
(4) SUBIECTE BAREM Română BAC 2019 Pentru absolvenţii din seriile anterioare anului 2010, cărora le-a fost echivalată proba orală promovată la limba şi literatura română, limba şi literatura maternă sau la limba modernă nu se eliberează certificatul care atestă nivelul de competenţă lingvistică.
(5) Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile de bacalaureat organizate în anul 2010 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale și a probelor scrise susținute în aceste sesiuni. Pentru acești candidați, în adeverința menționată la alin.(1) vor fi precizate și rezultatele obţinute la aceste probe.