MENIU

SUBIECTE BACALAUREAT 2014. Începe greul pentru elevi

SUBIECTE BACALAUREAT 2014. Începe greul pentru elevi

SUBIECTE BACALAUREAT 2014. Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie - iulie, încep luni, cu proba de Limba şi literatura română, pentru care au fost pregătite două tipuri de subiecte, pentru profilul umanist şi respectiv cel real ale filierei teoretice.

SUBIECTE BACALAUREAT 2014. Luni va avea loc prima probă scrisă din cadrul sesiunii iunie 2014 a Bacalaureatului, la disciplina de Limba şi literatura română. Sunt aşteptaţi să participe la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Educaţiei.

Absolvenţii vor avea, în funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în învăţământul liceal, două tipuri de subiecte. Astfel, absolvenţii filierei teoretice - profilul umanist şi cei ai filierei vocaţionale - profilul pedagogic, vor avea acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale - toate profilurile cu excepţia celui pedagogic, vor primi alte tipuri de subiecte.

SUBIECTE BACALAUREAT 2014. Subiectele sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Elevii au avut posibilitatea să consulte şi să rezolve modele de subiecte pentru bacalaureat încă de la sfârşitul lunii octombrie 2013, când acestea au fost publicate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro
Marţi, 1 iulie, absolvenţii clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie (până în ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii (între orele 12:00 - 16:00). Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anunţate în data de 11 iulie.

Bacalaureatul se desfăşoară în 527 de centre de examinare.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut, duminică, o videoconferinţă cu personalul din ţară implicat în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în cadrul căreia au fost discutate procedurile legate de organizare şi măsurile de securitate impuse pentru probele scrise de la Bacalaureat.
Ministrul Remus Pricopie a transmis mult succes elevilor, a mulţumit profesorilor implicaţi şi a atras atenţia asupra faptului că MEN nu va tolera nicio abatere de la lege şi de la normele prevăzute în metodologia de organizare a examenului.

Poliţia Română a anunţat că peste 3.100 de poliţişti vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru asigurarea unui examen corect, în linişte.

Bacaluareatul 2014 a început pe 10 iunie, până în prezent desfăşurându-se probele de Limba română oral (10 - 12 iunie), Limba maternă oral (11 - 13 iunie), Evaluarea competenţelor digitale (16 - 20 iunie) şi o limbă străină oral (23 - 27 iunie). Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la proba de limba engleză, respectiv 107.194, alţi 14.198 la limba franceză, 1.087 la limba germană, 139 la limba rusă, 682 la limba spaniolă, 20 la limba portugheză, 357 la limba italiană, un candidat la limba ebraică, nouă la limba japoneză şi doi la limba turcă.
La aceste probe elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat.
Însă candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Anul trecut, la sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor. Potrivit aceloraşi rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.
După soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea la nivel naţional a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la sută dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 şi 31,7 la sută dintre absolvenţii promoţiilor anterioare promovând examenul.