MENIU

SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind încetarea focului în Siria pentru 5 zile

Erdogan

Turcia şi SUA au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat joi vicepreşedintele american Mike Pence după o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, relatează dpa şi AFP.

Mike Pence a precizat că după obţinerea acestui acord, Donald Trump nu va mai impune noi sancţiuni asupra Turciei. În plus, după instituirea unui armistiţiu permanent, vor fi abrogate şi sancţiunile existente.

Practic, Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar apoi îi va pune capăt definitiv după o retragere a forţelor kurde din acest sector.

Ofensiva turcă "se va opri complet când această retragere va fi încheiată", a declarat Pence presei la finalul a peste patru ore de discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Invazia din Siria poate duce la suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Vestea a venit în contextul în care Mike Pence, vicepreședintele SUA, a zburat de urgență la Ankara, pentru câteva ore bune de negocieri cu Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, referitoare la operațiunea militară din Levant.

Anterior, SUA implementase un nou regim de sancțiuni împotriva Turciei, menite să copleșească economia turcă și să taie elanul Ankarei. Erdogan i-a transmis lui Pence că singura cale de a opri asediul este ca etnicii kurzi să părăsească teritoriul sirian de la frontiera cu Turcia.

Totodată, Mike Pence a promis ca SUA să nu introducă noi sancțiuni împotriva Ankarei odată ce focul va înceta complet.

„Vești grozave din Turcia. Vicepreședintele Pence și secretarul de stat Pompeo vor susține, în curând, o conferință de presă. Mulțumesc, Recep Tayyip Erdogan! Milioane de vieți vor fi salvate!", scria Donald Trump pe pagina sa de Twitter, înainte ca Mike Pence să facă anunțul oficial.

Kurzii: "Suntem pregătiţi să respectăm încetarea focului"

Politicianul kurd Aldar Xelil, o figură importantă a Mişcării pentru o Societate Democratică (Tev-Dem) - coaliţia multiculturală de guvernare a regiunii kurde Rojava - a salutat joi seara încetarea luptelor din nordul Siriei cu Turcia dar a precizat că, în cazul unui nou asalt, kurzii se vor apăra, într-un interviu acordat Al Arabiya, transmite Reuters.

Totodată, comandantul alianţei de luptători kurzi şi arabi care rezistă ofensivei lansate de Turcia săptămâna trecută, a afirmat că forţele kurde din Siria sunt gata să respecte iniţiativa de încetare a focului, anunţată joi seara de Washington şi Ankara, şi să facă tot ceea ce este necesar pentru ca aceasta să funcţioneze, informează AFP.

"Suntem pregătiţi să respectăm încetarea focului", a anunţat şeful Forţelor Democratice Siriene (FDS) Mazloum Abdi într-o intervenţie telefonică pentru canalul de televiziune kurd Ronahi.

Comandantul kurd a mai declarat că acordul reprezintă "doar începutul" şi că prin el Turcia nu îşi poate atinge obiectivele, potrivit Reuters.

Mai multe articole despre:
Siria Turcia invazie turcia