SUA și Iranul reiau negocierile pentru Acordul nuclear pe 29 noiembrie - Avertismentul Teheranului
Discuțiile privind revenirea SUA la Acordul nuclear cu Iranul vor fi reluate la 29 noiembrie la Viena, la trei ani de la . Anunțul a fost făcut de Uniunea Europeană. Regimul de la Teheran a transmis și o primă poziție la reluarea negocierilor de la sfârșitul lunii: excluderea unor „solicitări excesive” și anularea sancțiunilor impuse de SUA.
Comisia reunită a Planului comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) se va reuni în format fizic la 29 noiembrie la Viena pentru a relua discuțiile privind revenirea SUA la Acordul nuclear cu Iranul, a anunțat miercuri Serviciul European de Acțiune Externă al UE (SEAE).
Comisia reunită va fi prezidată de Enrique Mora, secretarul general adjunct, directorul politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora. La reuniune vor participa și reprezentanți ai Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit și Iranului.
Principala temă a discuțiilor va viza revenirea SUA la JCPOA, dar și felul în care să se asigure aplicarea integrală și efectivă a Acordului, de către toate părțile. Reuniunea are loc la trei ani de la retragerea SUA decisă de fostul președinte american - Donald Trump. Acordul a fost fragilizat în mai 2018 prin decizia lui Trump de a retrage SUA şi de a restabili sancţiuni. În replică, Iranul a renunţat de atunci, treptat, la majoritatea obligaţiilor asumate. După preluarea mandatului, Biden a demarat discuții în reluarea discuțiilor - Iranul și SUA au purtat negocieri indirecte cu privire la reînființarea acordului.
Președintele Joe Biden a anunțat că este dispus să reia discuțiile dar a cerut și clauze suplimentare pentru ca Iranul să-și reducă activitățile balistice și influența regională. Regimul de la Teheran a cerut revenirea la respectarea condițiilor inițiale ale Acordului și anularea sancțiunilor impuse de SUA.
În același timp, președintele iranian a avertizat, joi, că nu va accepta „solicitări excesive”, la aceste discuții pentru revenirea în Acordul nuclear.
„Nu vom pleca de la masa negocierilor, însă ne vom opune oricăror solicitări excesive care ar afecta interesele poporului iranian”, a declarat președintele Ebrahim Raisi.
SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat sâmbătă, 30 octombrie, îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului și au cerut guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, într-o declarație comună adoptată în marja summitului G20 de la Roma de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Potrivit celor patru țări aliate, revenirea la conformitatea cu JCPOA va oferi o ridicare a sancțiunilor cu implicații pe o perioadă lungă pentru creșterea economică a Iranului, condiția principală în acest sens fiind doar dacă Iranul își schimbă poziția.
Regimul de la Teheran a anunțat atunci că este pregătit să reia negocierile la Viena, după o întâlnire la Bruxelles între viceministrul iranian Ali Bagheri şi negociatorul european Enrique Mora.
„Într-o discuţie telefonică cu Enrique Mora, am convenit să începem negocierile menite să ridice sancţiunile ilegale şi inumane (împotriva Iranului) pe 29 noiembrie la Viena”, a scris pe Twitter viceministrul iranian responsabil de dosarul nuclear Ali Bagheri, relatează Agerpres.
Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania). Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.