MENIU

SUA pune la dispoziția Bulgariei o companie de infanterie mecanizată Stryker: decizia, CRUCIALĂ în contextul conflictului din Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin (dreapta), și premierul Bulgariei, Kiril Petkov (stânga)/ Profimedia

SUA au acceptat să ofere o companie de infanterie mecanizată Stryker pentru grupul tactic de luptă al Bulgariei în cadrul eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina. Anunțul a fost făcut, astăzi, chiar de premierul bulgar Kiril Petkov.

"SUA au fost de acord să trimită o companie Stryker", a spus Petkov, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Sofia. "Acesta este un semn puternic pentru toţi aliaţii noştri din NATO", a adăugat oficialul bulgar.

Potrivit premierului de la Sofia, țara sa va continua să trimită ajutor umanitar în Ucraina şi să primească refugiaţi ucraineni care fug din calea războiului, dar nu are în vedere trimiterea de arme Kievului deocamdată, întrucât această ţară de la Marea Neagră este prea aproape de conflict.

"Doresc să subliniez importanţa anunţului că Bulgaria a înfiinţat şi conduce un grup tactic de luptă multinaţional al NATO. Este un pas important şi îl sprijinim pe deplin", a declarat, la rândul său, Lloyd Austin.

Bulgaria, stat membru al NATO şi al UE, înfiinţează un grup tactic de luptă de până la 1.000 de soldaţi sub conducerea operaţională a Comandantului suprem al forţelor aliate în Europa. Se aşteaptă ca acest grup tactic de luptă să aibă în componenţa sa trupe din alte ţări aliate.

Mai multe articole despre:
bulgaria sua nato infanterie mecanizata stryker