MENIU

SUA îi solicită Rusiei să renunțe! Blinken: CRIZA din Ucraina, într-un „moment periculos”. DOVEZILE atacului pregătit

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU pentru criza Rusia-Ucraina Foto: CNN.com

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a cerut joi Rusiei „să renunţe la calea războiului" și a cerut o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov săptămâna viitoare în Europa pentru a găsi noi căi diplomatice la soluționarea crizei. 

Blinken: „Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”

„Mă aflu aici astăzi nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul", a spus Blinken la Consiliul de Securitate la New York, adăugând că i-a propus joi omologului său rus Serghei Lavrov să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus joi despre criza dintre Ucraina și Rusia că se află într-un „moment periculos”, în discursul său susținut în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la New York.

Şeful diplomaţiei americane i-a cerut joi Rusiei la ONU "să renunţe la calea războiului", descriind scenariul unui atac asupra Ucrainei pe care Washingtonul îl consideră iminent.

„Cea mai apropiată amenințare la adresa păcii și securității este agresiunea viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei. Miza depășește cu mult Ucraina. Acesta este un moment de pericol pentru viața și siguranța a milioane de oameni, precum și pentru fundamentele Cartei Națiunilor Unite și ordinea internațională bazată pe reguli care păstrează stabilitatea la nivel mondial”, a declarat Blinken.

Nouă cerere adresată de SUA către Rusia pentru soluționarea crizei din Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că i-a propus întâlnirea de săptămâna viitoare, într-o scrisoare, pentru a continua calea diplomatică spre soluționarea crizei create de masarea trupelor ruse în apropierea granițelor Ucrainei, precum și întâlniri ale NATO-Rusia, Consiliul și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Aceste întâlniri pot deschide calea pentru un summit al liderilor-cheie în contextul detensionării, pentru a ajunge la înțelegeri cu privire la preocupările noastre reciproce de securitate”, a spus Blinken și a adăugat că aceste întâlniri reprezintă „orice oportunitate” pentru Rusia de a-și demonstra angajamentul față de o rezoluție diplomatică, scrie CNN.

Blinken, despre planul Rusiei în Ucraina - Cel mai probabil scenariu

„Nu am niciun dubiu în legătură cu faptul că răspunsul la declaraţiile mele de astăzi va fi reprezentat de noi negări din partea guvernului rus", a mai afirmat însă secretarul de stat american.

„Guvernul rus poate anunţa astăzi" că „Rusia nu va invada Ucraina, să o spună clar, să o spună deschis întregii luni, şi apoi să o demonstreze retrăgându-şi soldaţii, tancurile şi avioanele în cazărmi şi hangare şi trimiţându-şi diplomaţii la masa negocierilor", a spus el, relatează Agerpres.

„În zilele care ar urma, lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„Informaţiile noastre arată clar" că forţele ruseşti de la frontierele Ucrainei, "inclusiv forţe terestre şi avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile", a spus secretarul de stat al SUA.

El a descris apoi scenariul la care se aşteaptă serviciile de informaţii americane: atacuri cu "rachete şi bombe" împotriva Ucrainei, "atacuri cibernetice" asupra "instituţiilor ucrainene cheie", apoi incursiuni cu "tancuri şi soldaţi împotriva unor obiective cheie", inclusiv în capitala Kiev.

Blinken a avertizat înainte de Consiliul de Securitate ONU, ca și Joe Biden, că Rusia se pregăteşte să fabrice un pretext pentru o invazie în Ucraina care ar putea include un atac real sau fals cu arme chimice.

"Rusia ar putea descrie acest eveniment drept epurare etnică sau genocid", a precizat el.

Joe Biden a avertizat joi că riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este unul "foarte ridicat" şi că un atac este posibil "în următoarele zile".