MENIU

SUA bombardează Afganistanul - cel puțin 3 morți

Atacuri SUA

SUA au decis să ajute forțele afgane aflate sub presiunea talibanilor și au lansat mai multe atacuri aeriene asupra pozițiilor acestora. Violențele au loc în paralel cu retragerea trupelor americane din această țară. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a precizat joi că atacurile aeriene au fost lansate în ultimele zile, în sprijinul forţelor de securitate afgane, dar nu a oferit detalii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat că loviturile aeriene care au avut loc miercuri seară, la periferia oraşului Kandahar (sud), au provocat moartea a trei luptători.

”Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în termenii cei mai duri. Este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forţele americane nu mai pot lansa operaţiuni militare după luna mai”, a spus acesta, referindu-se la un acord între Statele Unite şi talibani privind retragerea forţelor SUA.
Reprezentantul talibanilor a amenințat că, dacă americanii vor mai lansa orice altă operaţiune, ”vor fi responsabili de consecinţe.”

Violențele din Afganistan s-au intensificat după anunțul privind retragerea trupelor americane. Până în prezent au părăsit țara aproape toate trupele americane, cu excepţia celor care protejează ambasada SUA din Kabul şi aeroportul din capitală.

Provincia Kandahar este în mod tradiţional un fief al talibanilor. În ultimele săptămâni, insurgenţii au cucerit principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak, potrivit Agerpres