MENIU

SUA, avertisment dur în privința provocărilor nucleare din partea Iranului

Rachete nucleare

Statele Unite au apreciat marţi ca "îngrijorătoare" intenţia Iranului de a renunţa şi mai mult la respectarea angajamentelor nucleare asumate şi i-au cerut să pună capăt acestor "provocări", transmite AFP.

"Este îngrijorător faptul că Iranul a ales escaladarea (...) cu experimente relevante pentru cercetarea armelor nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Iranul a început în februarie producţia de uraniu metalic în scopuri de cercetare, un subiect sensibil deoarece acest material poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.

Teheranul vrea acum să treacă la un nivel mai ridicat de îmbogăţirea a uraniului, cu o rată de 20%, a confirmat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Este un alt pas înapoi al Iranului, deoarece ne-am arătat intenţia sinceră de a reveni" la acordul nuclear iranian, încheiat în 2015 la Viena, a comentat Ned Price.

Acordul a fost fragilizat în 2018 prin decizia fostului preşedinte american Donald Trump de a retrage SUA şi de a restabili sancţiuni. Ca represalii, Iranul a renunţat treptat la majoritatea obligaţiilor asumate.

Discuţiile au fost reluate în aprilie, la Viena, în scopul revenirii Washingtonului ca parte în acord, dar acestea sunt într-un punct mort în prezent.

"Canalul diplomatic, continuăm să credem, este cel mai bun şi mai eficient pentru a ne asigura că Iranul nu dobândeşte arme nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Dar "astfel de provocări nu vor da Iranului niciun fel de pârghie în discuţii", a adăugat el."Continuăm să cerem Iranului să pună capăt acestei escaladări, să revină la Viena pentru negocieri reale şi să fie gata să finalizeze munca începută în aprilie".

Tot marţi, într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat, de asemenea, puternica îngrijorare faţă de raportul AIEA.

Mai multe articole despre:
iran sua bomba nucleara