MENIU

SUA autorizează și vaccinul anti-Covid produs de Moderna. Câți americani vor fi vaccinați luna aceasta

SUA au autorizat și vaccinul anti-Covid produs de Moderna

Agenţia pentru medicamente (FDA) a Statelor Unite a acordat vineri autorizaţia pentru folosirea vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania americană Moderna. Este al doilea vaccin aprobat în SUA, după cel creat de Pfizer/BioNTech, autorizat în urmă cu o săptămână.

”Felicitări, vaccinul Moderna este acum disponibil!”, a declarat Preşedintele în exercițiu, Donald Trump.

”Cu două vaccinuri disponibile acum pentru prevenirea Covid-19, FDA a făcut un nou pas crucial în lupta împotriva acestei pandemii”, a declarat și şeful agenţiei, dr. Stephen Hahn.

În ambele cazuri, FDA a autorizat folosirea vaccinurilor a doua zi după avizul favorabil al unui comitet de experţi americani. 
Vaccinul anti-Covid Moderna a fost aprobat la 19 zile de la depunerea cererii oficiale, în timp ce cel produs de Pfizer/BioNTech, la 22 de zile. 

După anunțul FDA, compania americană a anunțat că va distribui dozele comandate în cel mai scurt timp. Guvernul american a comandat 200 de milioane de doze de la Moderna și 100 de milioane de la Pfizer. Testele clinice au dovedit că vaccinul Moderna este eficient în proporţie de 94,1%. Firma din Massachusetts a promis să distribuie 20 de milioane de doze până la sfârşitul acestei luni, 80 de milioane în primul trimestru al anului 2021 şi restul de 100 de milioane în al doilea trimestru,  până la sfârşitul lunii iunie 2021. Fiind administrat în două doze la un interval de patru săptămâni, vor fi vaccinate 100 de milioane de persoane, transmite Agerpres. 

Moderna a lucrat la acest vaccin în parteneriat cu Institutul pentru boli infecţioase. Formula companiei poate fi stocată la -20°C şi nu la -70°C, cum este cazul vaccinul dezvoltat de Pfizer. Punerea în flacoane are loc la subcontractorul Catalent din Bloomington, Indiana, unde Moderna livrează pungi de 50 de litri de vaccin fabricat în New Hampshire.

Bilanțul epidemiei din SUA, cea mai afectată țară din lume de pandemie, depășește 17,8 milioane de infectări și 320.845 de decese.

Mai multe articole despre:
vaccin anticovid moderna sua vaccin autorizat fda