MENIU

SUA anunță un bilanț de 6.000 de morți pentru Rusia, în două săptămâni de război în Ucraina

SUA anunță un bilanț de 6.000 de morți pentru Rusia, în două săptămâni de război în Ucraina Foto: Profi Media

SUA a anunțat noi estimări privind pierderile umane suferite de Rusia și Ucraina în războiul ce durează deja de 15 zile.

SUA a anunțat aproximativ 6.000 de morţi în rândul trupelor ruse în cele două săptămâni de invazie în Ucraina și 4.000 pentru forțele armate ucrainene, potrivit EFE, care citează o sursă oficială de la Washington pentru canalul de televiziune CBS News.

SUA estimează că între 2.000 şi 4.000 de soldaţi ucraineni au murit în aceeaşi perioadă, împreună cu câteva sute de civili în ţară, conform aceluiași oficial înalt.

Acest număr al victimelor în rândul trupelor ruse este mult mai mare decât bilanţul dat publicităţii marţi de generalul Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA), care evocase în cursul unei audieri în Congresul SUA, între 2.000 şi 4.000 de soldaţi ruşi ucişi în lupte.
Este dificil de calculat numărul pierderilor umane în timp real, numărul acestora ar putea fi de fapt în jur de 3.500 de morţi, adică mult mai puţin decât 6.000, a avertizat sursa oficială citată, sub rezerva anonimatului de CBS News.
Dar chiar şi aşa "este o cifră foarte, foarte semnificativă", a afirmat acelaşi responsabil, care a comparat-o cu numărul victimelor în unele bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial.
Rusia a recunoscut până acum aproximativ 500 de victime dintre militarii implicaţi în campania din Ucraina, în timp ce guvernul ucrainean estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la peste 11.000, aproape dublu faţă de bilanţul estimat de SUA.
Milioane de ucraineni au luat calea exilului după începerea războiului pornit de Rusia. La două săptămâni de la începutul invaziei ruse, peste 2,15 milioane de ucraineni s-au refugiat din calea luptelor, plecând în special în Polonia şi în alte ţări vecine.
Până în 7 martie, s-a putut verifica şi documenta faptul că 474 de civili ucraineni şi-au pierdut viaţa în atacurile ruseşti, între care 29 de copii; iar un total de 861 de persoane au fost rănite, între care 44 minori, potrivit celui mai recent bilanţ al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, relatează agerpres.ro. citând EFE.
În același timp, numărul real de morţi şi răniţi ar fi cu mult mai mare, în special în zonele unde atacurile rușilor s-au intensificat, ca în orașele Mariupol, Volnovaha şi Izium, care ar mai adăuga la bilanțul ONU sute de victime.