MENIU

Studiul surprinzător care recomandă să nu-ţi mai faci patul dimineaţa. De ce trebuie să renunți la acest obicei

Studiul surprinzător care recomandă să nu-ţi mai faci patul dimineaţa

Un nou studiu sugerează că ar trebui să renunțăm la obiceiul de a ne face patul dimineața. Această recomandare aparent contraintuitivă a stârnit curiozitatea multora și a pus sub semnul întrebării practica zilnică a milioanelor de oameni din întreaga lume. Cu toate că sună paradoxal, cercetătorii din domeniul somnului și al productivității au descoperit motive surprinzătoare pentru care nu ar trebui să ne mai ocupăm de aranjarea patului la prima oră a dimineții. 

Ai fost obișnuit să aranjezi perfect patul după ce te trezești dimineața? Este posibil să ai motive să îți pui la îndoială acest obicei. Deși pare să fie o dovadă de disciplină și educație impecabilă, studiile recente au scos la iveală un motiv surprinzător pentru care ar trebui să renunțăm la acest gest.

Nu numai mama, dar şi oamenii de succes ne îndeamnă să ne începem ziua cu un pahar mare de apă şi patul... impecabil aranjat! Însă acum avem prilejul să le răspundem cu argumente pertinente: nu delăsarea şi nici lipsa de chef ne împiedică să ne facem patul imediat ce ne trezim, ci un studiu al autorităţilor în domeniu.

Părțile toxice ale puiului, care nu trebuie mâncate sub nicio formă

Opinia care contrazice tot ceea ce ştiam până acum îi aparţine doctorului Stephen Pretlove, de la Universitatea Kingston din Marea Britanie, care consideră că patul nefăcut dimineaţa va ucide căpuşele de praf care se formează în medii umede, calde, precum salteaua şi lenjeria noastră. Conform lui Pretlove, lăsându-ţi patul să se aerisească pe parcursul zilei, cu pernele şi cearşafurile cât mai răsfirate, vei elimina aceste microorganisme care afectează persoanele cu alergii şi astm. Iar numărul lor este impresionant, ajungând la circa 1,5 milioane într-un singur pat!

Nu toţi experţii sunt de acord cu doctorul Pretlove. Carolyn Fort, de la goodhousekeeping.com, afirmă, pe de altă parte, că nou-descoperitul nostru inamic, căpuşele de praf, există peste tot şi că lăsându-ne patul nefăcut nu le vom ataca cu prea multă eficienţă. Ea acceptă totuși că autorul acestei teorii revoluţionare are partea sa de dreptate şi ne îndeamnă să ne facem patul dimineaţa, dar să îi oferim un răgaz de o jumătate de oră pentru a se aerisi!

Ambii experţi insistă asupra obligativităţii de a schimba lenjeria cel puţin o dată la două săptămâni, de a înlocui pernele o dată la doi ani şi de a le spăla până atunci în mod constant.

Se scaldă în bani, dar îi este interzis un singur lucru. Ce nu are voie să facă Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari

Mai multe articole despre:
pat asternut microorganisme alergii astm perne cearsafuri