Studiul Covid-19 care schimbă teoriile actuale. Copiii sub 5 ani, factori importanți de contagiere a populației
Copiii mici ar putea fi vectori importanţi de răspândire a Sars-Cov-2 în rândul populaţiei generale, potrivit unui studiu american, publicat în revista medicală JAMA Pediatrics. Concentraţia de material genetic provenit de la noul coronavirus şi detectată în nasurile copiilor de sub cinci ani a fost de zece până la 100 de ori mai mare decât cea detectată în rândul celor cu vârste mai mari şi în rândul adulţilor.
La cercetarea realizată în perioada 23 martie - 27 aprilie, au participat 145 de pacienți care dezvoltaseră forme uşoare sau moderate ale infecției cu Sars-Cov-2, la o săptămână după apariţia primelor simptome. Aceștia au fost împărţiţi în trei grupuri: 46 de copii mai mici de cinci ani, 51 de copii cu vârste între cinci şi 17 ani şi 48 de adulţi cu vârste între 18 și 65 de ani. Rezultatul: prezenţa virusului în căile respiratorii ale copiilor sub cinci ani era în cantități de zece până la 100 de ori mai mari decât la ceilalţi pacienţi. Cercetătorii au confirmat astfel și teoria conform căreia cu cât există mai mult material genetic al virusului, cu atât poate deveni mai contagios.
”În consecinţă, copiii mici pot fi importanţi factori de contagiere a populaţiei cu SARS-CoV-2”, transmit autorii studiului, atrăgând atenția asupra faptului că ”modul în care se comportă copiii mici şi spaţiile închise din grădiniţe și școli ridică întrebări despre o răspândire a virusului, pe măsură ce restricţiile sanitare sunt relaxate".
Avertismentul vine în contextul în care Administraţia preşedintelui Donald Trump face apel la redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor pentru a ajuta la relansarea economiei.
Rezultatele studiului contrazic punctul de vedere al autorităţilor sanitare, potrivit cărora copiii mici nu transmit foarte mult noul coronavirus, în condițiile în care s-a dovedit că ei prezintă mai puţine riscuri de a contracta forme severe ale bolii, notează Agerpres.