Studiul care răstoarnă tot în 2021: De ce CRESC infectările COVID în țările cu o rată imensă de vaccinare - Ce se întâmplă cu vaccinații
Cercetătorii britanici susțin că știu de ce oamenii continuă să se infecteze cu coronavirus, în acest val 4 provocat de tulpina Delta, chiar și în țări în care rata vaccinării este deja de peste 80%.
Principalul motiv îl constituie ușurința cu care se transmite această variantă Delta persoanelor din familie. Asta arată un ultim studiu britanic. Astfel, persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite cu uşurinţă această variantă celor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă un studiu britanic publicat joi de revista The Lancet.
În același timp, chiar dacă și vaccinații transmit la rândul lor infecția cu varianta Delta, nu este vorba de aceeași cantitate virală ca la nevaccinați, fiind mult mai mică decât cea transmisă de cei care nu sunt imunizați. În plus, infecțiile celor vaccinați nu au durat la fel de mult ca la cei care nu sunt vaccinați.
Autorii cercetării subliniază însă că transmiterea rapidă în rândul familiilor a acestei variante coronavirus NU exclude efectele incontestabile ale vaccinării anti-COVID-19: scăderea riscurilor dezvoltării unei forme severe de boală. În plus, studiul arată importanța dozei booster de vaccin, tocmai din cauza scăderi iefectelor vaccinării în timp.
Studiul efectuat de Imperial College London arată cum varianta Delta se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.
„Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi”, a explicat Anika Singanayagam, coautor al studiului, potrivit Reuters şi EFE, scrie agerpres.ro.
În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.
Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.
De ce nu se poate realiza imunitatea de grup în Marea Britanie
Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră pe baza acestui studiu că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.
„Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă”, a explicat Ferguson și a adăugat că „imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea administrarea unor doze booster este atât de importantă”.