STUDIU Infectarea cu noul coronavirus a femeilor însărcinate CREȘTE riscul de naștere prematură și DECES al copilului - Importanța vaccinării
Un studiu amplu făcut în Marea Britanie arată că prezența coronavirusului în momentul nașterii poate crește riscul de naștere prematură, dar și de mortalitate a fătului. Oamenii de știință atrag atenția însă că riscurile rămân scăzute în majoritatea sarcinilor. Drept concluzie, cercetătorii spun că acestea sunt motive în plus pentru ca femeile însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru sănătatea lor și a copilului lor.
Oamenii de știință spun că, în timp ce majoritatea sarcinilor nu sunt afectate de riscul de naștere prematură sau de mortalitate, concluziile actualului studiu ar trebui să le încurajeze pe femeile însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19 imediat ce sunt eligibile.
Dr. Mary Ross-Davie, de la Colegiul Regal al Moașelor, confirmă că vaccinarea este esențială în protejarea față de virus: „Deși riscul crescut de naștere mortală sau naștere prematură rămâne scăzut atunci când femeile au COVID-19 în timpul sarcinii, cel mai important mesaj care se desprinde de aici este că femeile însărcinate, la fel ca noi toți, ar trebui să continue să respecte măsurile de protecție pentru a reduce cât mai mult expunerea la coronavirus. Aceste includ, în continuare, distanțarea socială, igiena mâinilor și purtarea măștii de protecție”.
Studiul derulat în Marea Britanie a analizat datele a peste 340.000 de femei care au născut într-o perioadă de 9 luni, între sfârșitul lunii mai 2020 și ianuarie 2021. Datele au fost publicate în această săptămână în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie. Toate femeile au fost testate pentru SARS-CoV-2 înainte de a naște, indiferent daca au avut sau nu simptome ale bolii.
Concluzile finale la care au ajuns oamenii de știință după acest studiu amplu privind femeile însărcinate:
- 8,5 din 1.000 de femei cu test pozitiv COVID-19 au născut un făt decedat. Totuși, susțin cercetătorii, aceleași rezultate au fost observate și atunci când este vorba de 3,4 din 1.000 de femei cu test negativ COVID-19.
- la 30 dintre cele 3.527 de femei depistate pozitiv cu coronavirus decesul fătului a intervenit după 24 de săptămâni de sarcină.
În același timp, 12% dintre femeile depistate pozitiv au născut prematur (înainte de 37 de săptămâni), potrivit studiului, scrie BBC. Aceleași rezultate, adică naștere înainte de termen, se observă și în cazul a 5,8% dintre femeile care au avut teste negative COVID-19.
O altă concluzie a studiului este și aceea că nașterile premature în cazul unor femei însărcinate depistate pozitiv au avut loc în cazul celor de vârste mai tinere și de rasă neagră, asiatică sau de altă etnie minoritară.
Cercetătorii mai susțin că un risc mai mare de naștere prematură și deces, precum și o posibilitate mai mare de a apela la cezariană, rămâne mic în pofida vârstei mamei, a etniei, a mediului socio-economic sau a stării de sănătate.
De asemenea, bebelușii născuți de femei pozitive COVID-19 ar fi mai predispuși la îngrijire intensivă specială neo-natală, pentru că s-au născut prematur și au nevoie de mai mult sprijin – mai mult decât dacă ar fi fost infectați cu SARS-CoV-2.