MENIU

Studiu dermatologic. Dieta mediteraneană care te scapă de acnee

Foto/Arhivă/Profimedia

O dietă mediteraneană și un supliment alimentar pare să fie varianta câștigătoare pentru cei care vor să scape de acnee.

Cercetătorii de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania, au studiat această combinație în cazul a 60 de persoane care au urmat dietă și au luat zilnic suplimente cu omega 3.

Persoanele care au avut un nivel mai ridicat de omega 3, o grăsime sănătoasă care a fost măsurată în sângele participanților, au avut o îmbunătățire semnificativă în privința acneei comparativ cu cei care au avut un nivel de omega 3 sub pragul recomandat.

Secretul unei pieli mai curate, fără coșuri și imperfecțiuni, potrivit cercetătorilor, a fost omega 3 sub formă alimentelor care fac parte din dietă mediteraneană și a suplimentelor.

Omega 3 menține integritatea structurală a celulelor din corp și reduce inflamatia, o cauza importantă a acneei

Acești acizi grași sănătoși mențîn integritatea structurală a celulelor din corp și pot reduce inflamatia, o cauza importantă a acneei.

În ciuda importanței sale pentru sănătatea celulară, aproximativ 68% dintre adulți și 98% dintre copiii din Statele Unite nu consumă suficient omega 3 pentru a atinge pragul nevoii nutriționale pentru acest nutrient esențial, potrivit US Dietary Guidelines, citat de Daily Mail.

Deși oamenii își pot procura omega 3 din alimente precum somon, nuci sau ulei de măsline, există și numeroase suplimente accesibile cu omega 3.

Dintre cei 60 de participanți la noul studiu publicat în Jurnalul pentru Dermatologie Cosmetică, 93,3% dintre ei aveau deficiență de omega 3 la începutul studiului. Severitatea acneei s-a redus semnificativ în cazul celor care au ajuns la un nivel adecvat de omega 3 în sânge în timpul studiului.

Doză zilnică recomandă de omega 3 este de 450-500 miligrame, potrivit The Dietary Guidelines din Statele Unite.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că adoptarea dietei mediteraneene, împreună cu un supliment de omega 3, ar putea reduce atât leziunile inflamatorii, cât și cele neinflamatorii de la nivelul pielii.

„Schimbări ale stilului de viață, inclusiv ale dietei, nu ar trebui să fie considerate în opoziție cu prescrierea de medicamente, ci mai mult că pe un adjuvant în orice tratament modern pentru acnee”, a declarat Dr. Anne Guertler, co-autor al studiului și profesor din cadrul Universității Ludwig Maximilian din Munchen.

Există trei tipuri principale de acizi grași omega 3: EPA, DHA și ĂLA. EPA este omega 3 marin, pentru că se găsește în peste, la fel și DHA. Cele mai bune surse de EPA și DHA sunt somonul, macroul, sardinele și uleiul din ficat de cod.

Pe de altă parte, ĂLA se găsește în special în uleiurile folosite la gătit în țările mediteraneene, precum ulei de măsline și de răpită, dar și în nuci, semințe, fasole, semințe de chia și spanac.

Acneea este de obicei o afecțiune inflamatorie, iar acizii grași omega 3 DHA și EPA sunt în mod special eficienți în reducerea inflamației din corp.

Omega 3 poate să îmbunătățească și barieră de protecție a pielii și să-i mențină hidratarea, precum și să regleze producția de sebum, substanță uleioasă produsă în mod natural de piele care poate să ducă la blocarea porilor și la apariția coșurilor.

Dieta este compusă în mare parte din alimente bogate în omega 3

Pe lângă faptul că poate să scadă riscul de afecțiuni cardiace, obezitate și demență, are efect protector împotriva accidentelor vasculare și poate prelungi durata de viață.

Nucile, somonul, semințele de în, sardinele și uleiul de măsline se numără printre alimentele de baza ale acestei diete recomandate adesea de medici.

Dietă, care a fost prima dată analizată și recomandată la jumătatea secolului 20, este bazată pe alimentația din țările care mărginesc Marea Mediterana, împrumutând tradiții culinare din Spania, Italia, Grecia, Maroc, printre altele. Oamenii de știință au observat că locuitorii din aceste zone aveau un risc mult mai mic de a dezvoltă afecțiuni cardiace și boli cronice.

Pe lângă aportul ridicat de legume, leguminoase și fructe, în cadrul acestui regim alimentar este redus consumul de carne roșie.

Două zone din bazinul Marii Mediterane, care urmează în mod tradițional acest regim alimentar, sunt cunoscute că zone albastre, în care oamenii depășesc în mod constant vârstă de 100 de ani.

SURSA

 

Mai multe articole despre:
studiu acnee dieta mediteraneana acnee