Studiu. De ce NU folosesc oamenii de ştiinţă reţelele de socializare pentru a comunica?
Un studiu recent arată că oamenii de ştiinţă nu folosesc reţelele reţelele de socializare pentru a comunica.
Cercetători de la universitățile din Otago (Noua Zeelandă) și Miami (SUA) au analizat atitudinile oamenilor de știință față de rețelele de socializare — mai exact Twitter — și au arătat cum folosesc cercetătorii canalele digitale pentru diseminarea cercetărilor lor către public sau cum comunică între ei.
Sondajul, la care au răspuns 587 de oameni de știință care lucrează în diferite discipline academice, a arătat că, deși această categorie nu a adoptat încă pe scară largă rețelele de socializare, cei care au făcut acest lucru au observat multe posibile avantaje ale folosirii acestora la locul de muncă, scrie Agepres.
Cei mai mulți oameni de știință care au înțeles beneficiul folosirii Twitter au declarat că a fost o modalitate bună pentru a avea acces la un public extins și divers, a indicat cercetătoarea Kimberley Collins de la Universitatea din Otago. Oamenii de știință au apreciat de asemenea ușurința de a comunica în mesaje scurte, timpul scurt și accesibilitatea acestui tip de comunicare, a adăugat aceasta.
Mulți oameni de știință au declarat că folosesc Twitter în mod special pentru a comunica cu alți cercetători. Unii au folosit rețeaua de socializare ca pe un forum pentru a distribui cercetarea lor către publicul larg și media, însă majoritatea au considerat platforma de socializare ca fiind un instrument pentru distribuirea cercetării în domeniul lor academic, a mai spus Collins.
Studiul a scos la iveală faptul că oamenii de știință au folosit Twitter în principal pentru a comunica cu alți colegi cercetători și a distribui studii de specialitate analizate în cadrul comunității academice. În ciuda avantajelor profesionale oferite, destul de puțini cercetători folosesc astăzi rețelele de socializare.