Reinfectarea COVID, mai periculoasă decât prima contaminare
Un bărbat de 25 de ani din SUA a suferit de două ori de coronavirus, simptomele reinfectării fiind mai severe. Informația apare într-o publicația medicală The Lancer, fiind citată de Euronews.
Americanul a fost prima dată testat pozitiv la SARS-COV-2 pe 18 aprilie 2020, a doua contaminare petrecându-se pe 5 Iunie 2020. Oamenii de știință din Nevada au realizat studii genetice comparative, ce arată diferențe semnificative între cele două manifestări ale bolii.
La prima contractare a bolii, bărbatul de 25 de ani a prezentat simptome precum: dureri de gât, tuse, dureri în cap, diaree și stări de greață. Pacientul s-a recuperat până la finalul lunii aprilie. Mai mult, americanul s-a simțit mai bine în luna mai, obținând chiar două rezultate negative la testul COVID în perioada respectivă.
Reinfectarea cu SARS-COV-2, o problemă reală
Problemele au reapărut pe finalul lunii mai, când americanul a mers de urgență la o clinică, având simptome similare ale virusului din China. La cinci zile după acest episod, pacientul s-a confruntat cu un nivel scăzut de oxigenare și cu dificultăți de respirație. Acesta a fost tratat la urgențe, iar o radiografie toracală a arătat că americanul contractase pneumonie.
Cercetătorii au afirmat că pacientul a avut nevoie de ventilație artificială în spital, prezentând simptome precum durere musculară (mialgie), tuse și dificultăți de respirație. Oamenii de știință din Nevada se află în fața primului caz de reinfectare cu SARS-COV-2 din America de Nord, pacientul de 25 de ani alăturându-se celor câteva cazuri de la nivel global. Reinfectări au fost semnalate în Belgia, Hong Kong și Olanda.
Savanții de la The Lancet au cunoștință doar de un singur caz în care un pacient să dezvolte simptome mai severe la reinfectare. Acesta a fost raportat în Ecuador.
Rămâne încă o dilemă pentru medici perioada de timp în care cei infectați cu virusul și apoi vindecați devin imuni la COVID. O veste bună vine din Islanda, unde un studiu vorbește despre anticorpi care ajută oamenii să lupte cu coronavirusul, aceștia rezistând cel puțin patru luni și neestompându-se rapid. Studiul islandez este încurajator pentru demersul oamenilor de știință de a încheia testele și de a face accesibil vaccinul în 2021.