Studiu cu rezultat șocant: câte zile rezistă COVID-19 în organism după moarte
Coronavirusul rezistă până la 5 zile în organismul persoanelor decedate.
Coronavirusul rezistă până la 5 zile în organismul persoanelor decedate. Este concluzia unui studiu efectuat de medicii legiști din Hamburg.
Aceștia au folosit un scanner pentru a analiza țesuturile și au găsit în cele mai multe cazuri cheaguri de sânge în plămâni. Însă urmele virusului au fost găsite în plămânii tuturor persoanelor decedate de SARS-CoV-2.
Ce nu a putut însă stabili studiul este dacă transmiterea virusului ar fi fost posibilă de la persoane decedate.
Cercetătorii americani au analizat cât timp poate supravieţui virusul pe carton, plastic şi oţel inoxidabil. SARS-CoV-2 rezistă de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de suprafaţă, arată un studiu. Cercetătorii încearcă să afle cum influenţează condiţiile de mediu răspândirea virusului.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli - ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore.
Cercetătorii avertizează că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. Dar este o parte critică a înţelegerii virusului - şi a modului de prevenire a răspândirii bolii.
Acest lucru se datorează faptului că dinamica de transmitere este dificil de studiat în mijlocul unei epidemii.
În spitale şi alte spaţii publice, oamenii fac tot posibilul să se dezinfecteze, ceea ce face dificilă studierea modului în care se comportă microbii. De asemenea, deşi cercetătorii au testat cât de mult poate supravieţui virusul în aerosoli suspendaţi în aer, nu au testat aerul din jurul persoanelor infectate.