MENIU

Studiu cu rezultant șocant. Medicamentul preferat al românilor poate provoca atac de cord

Un studiu realizat în Danemarca arată că ibuprofenul, folosit frecvent în întreaga lume, inclusiv în România, crește semnificativ riscul de stop cardiac, scrie The Guardian.

Specialiștii din domeniul medical au lansat un nou apel pentru restricționarea vânzărilor de ibuprofen după ce un studiu realizat în Danemarca a arătat că medicamentul este asociat cu o creștere de 31% a riscului de stop cardiac.

Alte medicamente din același grup, numite antiinflamatoarele nesteroidiene prezintă un risc și mai mare, arată studiul publicat miercuri de European Heart Journal.

Este vorba despre diclofenac, care crește acest risc cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislason, de la Universitatea din Copenhaga, care a condus studiul, a cerut restricționarea vânzării de ibuprofen în farmacii.

"Permiterea vânzării acestor medicamente fără rețetă și fără sfaturile medicului transmite publicului un mesaj potrivit căruia ele nu prezintă riscuri".

"Rezultatele studiului ne aduc aminte că aceste antiinflamatoare nu sunt lipsite de pericole. Diclofenacul și ibuprofenul, două medicamente folosite frecvent, au fost asociate cu o creștere semnificativă a riscului de stop cardiac", a mai spus profesorul.

Studiul a fost realizat pe 29.000 de pacienți care au suferit un atac de cord între 2001 și 2010.

Cercetătorii au apreciat că antiinflamatoarele nesteroidiene au un efect asupra sistemului caiovascular, influențând agregarea plachetară și formarea cheagurilor de sânge. Medicamentele ar putea, de asemenea, să ducă la vasoconstricție și ceșeta tensiunii arteriale.

Gislason a subliniat că cantitatea maximă de ibuprofen luată într-o zi nu ar trebui să depășească 1.200 mg.

Producătorii de medicamente, citați de Guardian, au subliniat că studiul are mai multe limitări și au asigurat că medicamentele sunt sigure, atâta vreme cât sunt luate conform indicațiilor.

 

Mai multe articole despre:
ibuprofen diclofenac