STUDIU. Covid-19 duce la îmbătrânirea creierului cu 10 ani și la scăderea coeficientului de inteligență
Oamenii care au fost tratați de Covid-19 pot fi afectați de o deteriorare a condiției cognitive de lungă durată, potrivit unui studiu care a constatat că, în cele mai grave cazuri, infecția poate provoca un declin mental echivalent cu o scădere cu 8,5 puncte a coeficientului de inteligență sau cu o îmbătrânire a creierului cu 10 ani.
„Ceața creierului”, raportată de mulți oameni la săptămâni și chiar luni după recuperare, poate fi un simptom al unor deficite cognitive mai grave, spun oamenii de știință citați de The Australian.
Cercetările, la care au participat 84.285 de persoane care și-au revenit din COVID-19, au confirmat că leziunile creierului au avut loc în diferite stadii, în funcție de gravitatea infecției. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă muncă pentru a identifica cât durează acest lucru.
Cei mai afectați pacienți, cei care au fost la Terapie Intensivă sau au avut nevoie de ventilație, au suferit modificări echivalente cu o scădere de 8,5 puncte a coeficientului de inteligență sau îmbătrânirea creierului cu 10 ani.
Sunt afectați și cei care au avut forme ușoare de coronavirus
Adam Hampshire, de la Facultatea de Medicină a Imperial College din Londra, autorul principal al studiului, a spus că rezultatele „șocante” nu au fost descoperite doar la pacienții care fuseseră spitalizați. Cei care nu au avut dificultăți de respirație, dar au avut rezultate pozitive au prezentat, de asemenea, un declin cognitiv. Persoanele care și-au revenit acasă aveau un deficit mediu echivalent cu îmbătrânirea de cinci ani sau scăderea a patru puncte a coeficientului de inteligență. „Aceste diferențe sunt suficient de mari încât pot avea un impact major asupra capacității de a face față la locul de muncă normal și a vieții de zi cu zi”, a spus doctorul Hampshire.
Rezultatele duc spre ceea ce cercetătorii numesc „ceața creierului”, raportată de mulți oameni care, chiar și la câteva luni după recuperare, spun că nu sunt capabili să se concentreze asupra unor sarcini uzuale sau să se concentreze cum au făcut-o înainte. „Persoanele care s-au recuperat de Covid-19 au avut rezultate mai slabe la testele cognitive în mai multe domenii decât s-ar fi așteptat, având în vedere vârsta și profilul demografic”, a spus doctorul Adam Hampshire. Acest deficit crește exponential cu severitatea simptomelor și este mai evident în rândul celor fără tratament spitalicesc.
Participanții la studiu au fost rugați să îndeplinească nouă sarcini pentru a-și evalua funcția cognitivă, iar rezultatele au fost analizate de o echipă de experți. Pentru a evita subiectivitatea, oamenilor nu li s-a spus că studiul evaluează efectele coronavirusului până după terminarea lor.
Din cele 84.285 de persoane care au luat parte la test, 60 au spus că au fost ventilate mecanic și 147 au fost îngrijite în spital fără ajutorul ventilatorului. Alte 176 au avut nevoie de îngrijiri medicale acasă pentru dificultăți de respirație, 3.466 au avut dificultăți de respirație, dar nu au primit asistență medicală, iar 9.201 au spus că au fost bolnave, dar nu au prezentat simptome.
Autorii studiului au observat că timpul petrecut în Terapie Intensivă sau legat la un ventilator mecanic, pentru orice boală, ar avea un impact mai mare asupra funcției cognitive.
„Covid lung” sau oboseala acută de după vindecare
Până în prezent, s-au colectat puține date clinice despre efectele cognitive ale coronavirusului. Totuși, supraviețuitorii și medicii au raportat simptome de „COVID lung”, cea mai frecventă fiind oboseala acută.
Studiul inițial a fost realizat în luna mai și se lucrează mai mult pentru a evalua efectele cognitive asupra acelorași subiecți la câteva luni după recuperare. Pentru a obține o înțelegere mai profundă a deteriorării creierului, echipa va încrucișa rezultatele din studiul comportamental cu imagini detaliate.
Datele au fost preluate de la „Great British Intelligence Test” și participanții sunt încurajați să se alăture cercetării în curs. Oamenilor care prezintă simptome de „COVID îndelungat” li se oferă acum ajutor de specialitate la clinicile din întreaga Anglie din cauza îngrijorării că virusul va avea efecte de lung timp asupra sănătății.
Mulți supraviețuitori Covid-19 se luptă luni de zile cu efectele bolii
Medicii de familie, specialiștii în probleme respiratorii, kinetoterapeuții și alți specialiști vor ajuta la evaluarea, diagnosticarea și tratarea a mii de pacienți care au raportat simptome variind de la respirație greoaie, oboseală cronică, „ceață cerebrală”, anxietate și stres.
Unele estimări arată că 10% dintre pacienții cu coronavirus pot prezenta simptome la mai mult de trei săptămâni după infecție și, probabil, 60.000 de persoane ar putea suferi de simptome „Covid lung” după mai mult de trei luni.
Există tot mai multe dovezi medicale și mărturii că mulți supraviețuitori ai Covid-19 nu pot scăpa de efecte nici la câteva luni după ce s-a îmbolnăvit.