MENIU

Cât timp este CONTAGIOS, de fapt, un bolnav de COVID-19, dacă SIMPTOMELE persistă peste 45 de zile la unul din trei cazuri

Mai mulți cercetători de la Universitatea din Geneva au realizat un studiu care arată că simptomele specifice infectării cu coronavirus se păstrează la unul din trei pacienți pentru cel puțin șase săptămâni de la diagnosticare. Experții trag un semnal de alarmă în legătură cu perioada în care bolnavii cu aceste simptome sunt în continuare contagioși, deci pot transmite boala mai departe celor cu care intră în contact. Principalele simptome specifice sunt oboseala, insuficiența respiratorie și cel mai adesea pierderea gustului și a mirosului.

 

Potrivit unui studiu publicat marți, o treime dintre bolnavii de COVID-19 acuză simptome precum oboseala, insuficienţa respiratorie sau pierderea gustului timp de peste şase săptămâni de la diagnosticare. Experții avertizează că aceste persoane pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă, relatează EFE preluată de Agerpres.

Cercetători de la Universitatea din Geneva şi alte instituţii au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19, dintre care o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Potrivit experţilor, acest procent ridicat impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.

Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmată de insuficienţa respiratorie, pierderea mirosului şi a gustului şi, în proporţie mai mică, tuse persistentă şi dureri de cap, arată studiul.

„Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi”, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.

Una din concluziile acestui studiu este că numai o supraveghere atentă a pacienților cu COVID-19 care dezvoltă o serie de simptome ce evoluează în timp poate ajuta la diminuarea anxietății în fața bolii, a necunoscutelor, încă, a infectării cu noul coronavirus, și, în același timp, la o mai rapidă recuperare, menționează cercetătorii, potrivit revistei Colegiului american de medici.

Astfel că Universitatea din Geneva a explicat că studiul îi va urmări pe acești pacienţi şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului), tocmai pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.