MENIU

STUDIU. Care este cea mai sănătoasă pâine

Foto arhivă

În general, o pâine considerata sănătoasă trebuie să conțină ingrediente nutritive și să aibă un conținut scăzut de zahar și grăsimi.

Una dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine este pâinea integrala. Aceasta este făcută din faina integrala, care conține toate componentele grâului, inclusiv taratele, germenele și endospermul. Făina integrală are un conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, fier și zinc.

 

Acest tip de pâine are, de asemenea, un indice glicemic mai mic decât pâinea alba, ceea ce înseamnă că nu vă creste nivelul de zahar din sânge atât de mult. Pâinea neagra este, de asemenea, o alegere sănătoasă. Aceasta este făcută din faina de secara, care are un conținut ridicat de fibre și proteine.

 

Pâinea neagră, o alegere sănătoasă

 

De asemenea, faina de secara are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu vă creste nivelul de zahar din sânge atât de mult că pâinea alba. Pâinea de secara poate fi și o opțiune mai buna decât pâinea alba pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau sensibilitate la grau, deoarece faina de secara conține o cantitate mai mica de gluten decât faina de grau. Daca un produs este cu adevărat 100% grau integral, nu te baza că ambalajul spune acest lucru. Citește cu mare atenție eticheta și lista de ingrediente.

 

Ar trebui să menționeze faina integrala de grau că fiind primul ingredient și nu vă menționă niciun alt tip de faina, cum ar fi faina de grau îmbogățită folosita la fabricarea pâinii albe. Părerea nutriționiștilor Jill Weisenberger, dietetician nutriționist, explica faptul că cel mai important aspect este legat de cantitatea de pâine pe care o consumi. „Oamenii cred adesea că ceea ce fac din când în când contează cu adevărat, dar eu cred că ceea ce fac tot timpul este ceea ce contează cu adevărat (…) Daca din când în când ai mâncat o chifla mare, nu cred că este mare lucru. Dar daca tot timpul mănânci o chifla mare, atunci este o problema” spune Weisenberger.

 

Nutriționistul ne explica faptul că, daca mâncam și alte produse de panificație și de patiserie, ar fi bine să fim atenți la consumul de pâine. „Daca mănânci mult grau sub forma de paste, biscuiți și cereale pentru micul dejun, poate că ar fi bine să consumi pâinea de ovăz”.

 

Citește bine eticheta ca să eviți aditivii și îndulcitorii

 

În concluzie, exista multe tipuri de pâine sănătoasă, dar cele mai bune opțiuni sunt pâinea integrala, pâinea neagra, pâinea din grau dur și pâinea din secara integrala. Aceste tipuri de pâine sunt bogate în fibre, proteine și nutrienți esențiali, iar indicele lor glicemic este mai scăzut decât cel al pâinii albe. Cu toate acestea, trebuie să ai grija la etichetele produselor, să citești ingredientele și să eviți aditivii și îndulcitorii.

SURSA

Mai multe articole despre:
cea mai sanatoasa paine paine neagra paine buna