Studiu: Aspectul fizic poate conta la locul de muncă. Cum sunt discriminați unii angajați
Aspectul fizic este unul din principalele criterii de discriminare la angajare, aratp un studiu eefectuat de instituția ”Apărătorul Drepturilor”, din Franța.
Mai mult decât atât, chiar și după angajare, kilogramele în plus sau un fizic dizgrațios continuă să joace un anumit rol în evoluția carierei și salariului, confomr agerpres.ro.
Pentru a observa felul în care aspectul fizic poate influența salariul, sociologul francez a arătat că se pot lua în considerare studii realizate pe criterii obiective (fără legătură directă cu frumusețea).
Cercetătorul francez Nicolas Herpin a publicat în 2002 un studiu referitor la "influența înălțimii bărbaților asupra vieții de cuplu și a carierei profesionale".
El a constatat atunci că cei mai scunzi de 1,70 metri pornesc cu un handicap serios în domeniul muncii: "Înălțimea semnificativă este un atu economic pentru bărbați. La aceeași diplomă obținută, bărbații mai înalți au o carieră profesională mai bună fiindcă li se încredințează mai multă responsabilitate și poziții mai ridicate în ierarhie", scrie Herpin.
În Franța s-au făcut și studii asupra legăturii dintre kilogramele în plus și salariu. Ultimul studiu ObEpi-Roche arăta astfel că aproape 23% dintre obezi câștigă între 900 și 1.200 de euro pe lună, procentul scăzând la sub 9% în cazul salariilor cuprinse între 3.800 și 5.300 de euro. "Cele care sunt judecate mai mult în funcție de aspectul fizic sunt femeile", arată studiul.