MENIU

STUDIU. Aproape trei sferturi dintre români se gândesc să-și schimbe meseria, din cauza pandemiei

Foto arhivă Inquam

Două treimi dintre muncitorii români sunt dispuși să se recalifice în profesii noi, ca urmare a pandemiei – arată un nou studiu. Mulți români chestionați au declarat că au fost concediați sau obligați să lucreze mai puține ore în timpul crizei COVID-19.

Două treimi dintre muncitorii români sunt dispuși să se recalifice în profesii noi, ca urmare a pandemiei – arată noul studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și The Network, cu membrul său român, BestJobs. Cel mai mare interes pentru dezvoltarea de noi competențe a fost observat în rândul celor ce se află la începutul și la mijlocul carierei.

Un procent de 38% dintre lucrătorii români chestionați au declarat că au fost concediați sau obligați să lucreze mai puține ore în timpul crizei COVID-19, conform sondajului Decoding Global Reskilling and Career Paths, publicat astăzi.

În România, criza economică i-a afectat în măsură mai mare pe tineri și pe cei cu vârsta de peste 61 de ani, precum și pe cei mai puțin școlarizați. Concedierile și orele de lucru reduse i-au afectat cel mai mult - așa cum se știe - pe cei care lucrează în domeniul turismului și călătoriilor (88%), precum și pe cei care lucrează în sectoarele mass-media și non-profit, precum și în cel al produselor și serviciilor de consum, conform Boston Consulting Group (BCG)

67% dintre români spun că s-ar recalifica pentru un nou loc de muncă, în orice circumstanță, iar alți 30% sunt dispuși să o facă doar dacă este necesar, respectiv în cazul în care locul lor de muncă ar fi în pericol. Cei cu ocupații profesionale percepute ca fiind mai puțin vulnerabile, cum sunt cele în sănătate și medicină, tehnologie, servicii profesionale, știință, cercetare și drept, nu sunt la fel de pregătiți să își schimbe cariera.

Mai multe articole despre:
studiu amgajatii romani muncitorii romani