MENIU

Studiu: Aproape 80% din populația României s-ar vaccina cu tratamente de rutină, dacă ar fi compensate

Vaccinarea, încurajată prin compensare

78,6% dintre români s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate, iar procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%, arată o cercetare derulată la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari organizații de acest tip din România.

La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul.12,6% au ales să nu își exprime opinia.

În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori.

Un procent de 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri.

83,1% dintre respondenți sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural.

40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare.

Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic.

”Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulți, iar pentru acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât și de acces la vaccinare în special pentru pacienții care nu își pot permite acest lucru. Medicii și pacienții susțin împreună acest demers”, a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

”Rezultatele cercetării ne arată că există, în rândul populației, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe percursul vieții, dacă aceasta ar fi compensată. Pe de altă parte, deși cei mai mulți spun că știu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină și la vârstă adultă, totuși cei mai mulți au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populația adultă nu știe de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat. Rezultatele indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieți, atât în rândul pacienților, cât și în rândul medicilor”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

În acest context, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita accesul la vaccinare prin asigurarea compensării. 

Cu ocaza Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC a dat startul campania online de informare "Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!".