MENIU

Studiu - Anticorpii dezvoltați de vaccinul NU sunt eficienți în cazul Omicron

Studiu - Anticorpii dezvoltați de vaccinul NU sunt eficienți în cazul Omicron

Anticorpii dezvoltați după vaccinarea împotriva coronavirusului nu pot preveni eficient infectarea în cazul ultimei tulpini - Omicron.

Un nou studiu realizat pe mai multe persoane vaccinate anti-COVID-19 a arătat că anticorpii dezvoltați în urma vaccinării, deși eficienți în cazul tulpinii inițiale de virus, au fost mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu varianta Omicron. Este una din explicațiile pentru infectarea unui mare număr de persoane vaccinate în ultimul an, după declanșarea valului 5, produs de Omicron.

Rezultatele cercetării au fost publicate online în Journal of Clinical Investigation Insight.

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine și de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase de la National Institutes of Health au descoperit că, în timp ce vaccinații complet produc un nivel ridicat de anticorpi care acționează împotriva tulpinii originale a SARS-CoV-2, aceiași anticorpi sunt mai puțin eficienți în prevenirea infectării cu Omicron.

„Cercetările anterioare au arătat că anticorpii induși de vaccin răspund la tulpina originală a SARS-CoV-2 prin inhibarea capacității virusului de a se lega de enzima de conversie a angiotensinei 2 (cunoscută în mod obișnuit ca ACE2), receptorul de pe suprafața celulei prin care SARS-CoV-2 câștigă intrarea.

Aceiași anticorpi produc o inhibare mai mică a ACE2 cu tulpina Omicron, deschizând ușa unei infecții noi cu COVID-19”, spun autorii studiului.

Au fost analizate două tipuri de răspunsuri imune la SARS-CoV-2: răspunsul imun umoral, marcat de anticorpi specifici virusului care circulă în sânge și produși de limfocitele B sau celulele B, și răspunsul imun celular, care este un atac direct asupra virusului de către limfocitele T sau celulele T.

Cercetătorii au observat aceste răspunsuri imune la 18 persoane sănătoase și complet vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 23 și 62 de ani, care au suferit infecții incipiente în decurs de 14 până la 92 de zile după ce au primit un vaccin de rapel împotriva COVID-19. Dintre aceștia,  14 au primit un rapel de vaccin ARNm Pfizer-BioNTech, unul a fost stimulat cu vaccinul ARNm Moderna, iar restul de trei au primit un rapel de ARNm după doza inițială de vaccin Johnson & Johnson (monodoză).

Apoi au fost controlați parametrii pentu cei vaccinați dar care nu se infectaseră cu coronavirus.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o probabilitate mare ca infecțiile incipiente remarcate să fie di ncauza Omicron, pentru că a reprezentat mai mult de 90% dintre cazurile de COVID-19 tratate la Spitalul Johns Hopkins, unde studiul a fost efectuat, în perioada în care participanții la studiu au devenit simptomatici.